Δευτέρα 29 Ιουλίου 2019

Λεονταρίδειος Eλληνική Aστική Σχολή, πλ. Μητροπόλεως, Αλεξανδρούπολη

Γενική όψη
Φωτογραφία από  ΥΠΠΟ - ΔΠΑΝΣΜ

Λεπτομέρεια όψης
Φωτογραφία από  ΥΠΠΟ - ΔΠΑΝΣΜ

Κάτοψη 1ου ορόφου


Διεύθυνση : πλ. Μητροπόλεως, Αλεξανδρούπολη 

Επωνυμία : Λεονταρίδειος Eλληνική Aστική Σχολή 

Αρχιτεκτονική τάση : Νεοκλασικό 

Χρόνος Κατασκευής : 1907-1909 

Περιγραφή : 
Το κτήριο της Σχολής ακολουθεί τα νεοκλασικά πρότυπα, με ορθογώνιους όγκους με αρμονικές αναλογίες. Ο οριζόντιος άξονας τονίζεται με τη διάκριση του ισογείου και του ορόφου με διαχωριστικό γείσο, ενώ ο κάθετος άξονας ενισχύεται με την ελαφρά προεξοχή του κεντρικού τμήματος της πρόσοψης. Η συμμετρία της πρόσοψης υπογραμμίζεται με τη σειρά των φωτιστικών ανοιγμάτων, όμοια στο ισόγειο και τον όροφο. 
Χαρακτηριστική είναι η μαρμάρινη κλίμακα που οδηγεί στη μνημειακή είσοδο, ενώ στον όροφο το κεντρικό τμήμα κοσμείται με τέσσερις ψευδοπαραστάδες με επίκρανα ιωνικού τύπου. Η εγχάρακτη επιγραφή «Λεονταρίδειος Ελληνική Σχολή Αρρένων Δεδέαγατς 1909» κοσμεί το κέντρο της πρόσοψης. 
Τα αγάλματα δύο μουσών, συμβόλων του κλασικού πολιτισμού, κοσμούν τη στέγη της Σχολής. Δύο άλλα αγάλματα βρίσκονται τοποθετημένα εκατέρωθεν της εισόδου. Επιπλέον τρία αγάλματα μουσών διακοσμούσαν το παρακείμενο Τρίτο Δημοτικό Σχολείο, σχηματίζοντας ένα ενιαίο εκπαιδευτικό σύνολο στην πλατεία Μητροπόλεως. 

Ιστορικά λαογραφικά στοιχεία : 
Η ανέγερση του κτηρίου της Σχολής άρχισε, σύμφωνα με τις πηγές, το 1907 και ολοκληρώθηκε δύο χρόνια αργότερα, όπως αναφέρει η επιγραφή της πρόσοψης. Το οικόπεδο της Σχολής παραχωρήθηκε στην ελληνική κοινότητα από τον Χατζή Σαφέτ Μπέη, τον τελευταίο Οθωμανό διοικητή της πόλης πριν την ενσωμάτωσή της στον ελληνικό κορμό, με σκοπό να εξυπηρετήσει τις εκπαιδευτικές της ανάγκες. Η Σχολή οικοδομήθηκε χάρη στη δωρεά του Αντώνιου Λεονταρίδη, από τον οποίο έλαβε το όνομά της. Ο Λεονταρίδης, ή Αντωνάκης Εφέντη, υπήρξε εύπορος έμπορος από τη Μαρώνεια με τραπεζικές και χρηματιστηριακές ασχολίες. Χάρη στις δωρεές του προς το ελληνικό δημόσιο, ενισχύθηκαν στρατιωτικοί και άλλοι εθνικοί σκοποί. Ο Αντώνιος Λεονταρίδης τιμήθηκε με το χρυσό σταυρό του Τάγματος του Σωτήρος. 
Λέγεται ότι όταν άρχισαν οι εργασίες για την Λεονταρίδειο σχολή, μελετήθηκε και η κατασκευή και των άλλων κτισμάτων ώστε να ταιριάζουν αρμονικά μεταξύ τους στην εμφάνιση. 
Τότε παραγγέλθηκαν αγάλματα γύψινα από την Ιταλία που παρίσταναν τις εννέα Μούσες και τοποθετήθηκαν, πάνω από τις μετώπες των δύο σχολείων και του παλαιού κτιρίου – σχολείου, γνωστού και ως παράρτημα. Τα τελευταία αυτά αγάλματα, όταν κατεδαφίστηκε το παράρτημα του Γυμνασίου, φυλάχτηκαν προσεχτικά στις αποθήκες της Μητροπόλεως, έως
ότου βρεθεί κάποιος κατάλληλος χώρος για να τοποθετηθούν. Σήμερα βρίσκονται μπροστά στην είσοδο του Εκκλησιαστικού Μουσείου. 
Το κτήριο της Λεονταριδείου Σχολής φιλοξένησε επί σειρά ετών το Γυμνάσιο της πόλης. Τη δεκαετία του 1960, μετά τη μεταστέγαση των εκπαιδευτικών λειτουργιών στο Παλαιό Νοσοκομείο, το κτήριο παραχωρήθηκε στην Ιερά Μητρόπολη Αλεξανδρούπολης. Σήμερα στεγάζει το Εκκλησιαστικό Μουσείο της πόλης, το οποίο εκθέτει κειμήλια και ιστορικά έγγραφα της Θράκης. 
Στη δυτική πλευρά του κτηρίου έχει στηθεί μνημείο «Στη μνήμη των Ρώσων αξιωματικών και στρατιωτών που απελευθέρωσαν την περιοχή κατά τον ρωσο-τουρκικό πόλεμο 1877-1878». 

Χαρακτηρίστηκε διατηρητέο νεότερο μνημείο με την απόφαση 


Πηγές 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου