Κυριακή 28 Ιουλίου 2019

Ερμού 96 & Αρτέμιδος, Αθήνα

Φωτογραφία από  ΥΠΠΟ - ΔΠΑΝΣΜ

Λεπτομέρεια όψης
Φωτογραφία από  ΥΠΠΟ - ΔΠΑΝΣΜ


Διεύθυνση : Ερμού 96 & Αρτέμιδος, Αθήνα 

Αρχιτεκτονική τάση : Εκλεκτικιστικό 

Περιγραφή : 
Διώροφο κτίριο εκλεκτικιστικής ρυθμολογίας. Παρουσιάζει αξονική συμμετρία. Τα ανοίγματα έχουν αξονική διάταξη. Στο ισόγειο είναι τοξοτά με υπέρθυρα μαρμάρινα και φεγγίτες. Ανάμεσα στις θύρες, διακοσμητικοί ψευδοπεσσοί αποτελούν τις βάσεις μιας τοξοστοιχίας που κοσμεί το άνω μέρος του ισογείου. 
Ο όροφος τονίζεται με δύο μαρμάρινους εξώστες με μαρμάρινο δάπεδο που στηρίζονται σε μαρμάρινα φουρούσια και έχουν περίτεχνο κιγκλίδωμα.. Τα παράθυρα εναλλάσσονται με εξωστόθυρες, ενώ τα υπέρθυρα περιτρέχει διακοσμητική ταινία. Ανάμεσα στους εξώστες, ρόδακες εγγεγραμμένοι σε ρόμβο και τετράγωνο διακοσμούν την πρόσοψη. 
Το κτίριο απολήγει σε γείσο που προεξέχει ελαφρά και στηθαίο. Το γείσο στηρίζουν μαρμάρινοι γεισόποδες, ενώ μια διακοσμητική ταινία τονίζει το άνω μέρος του κτηρίου. 

Ιστορικά λαογραφικά στοιχεία : 
Το κτίριο της οδού Ερμού 96 ανήκει στα παλαιότερα εμπορικής χρήσης οικοδομήματα της περιοχής του Ψυρρή. Η εμπορική δραστηριότητα της περιοχής αποτυπωνόταν σε κτίσματα ανάλογης κλίμακας και μορϕολογίας με αυτό επί της Ερμού 96, δηλαδή οικοδομήματα με διαδοχικά ανοίγματα στο ισόγειο και συμμετρικά τοποθετημένα αντίστοιχα ανοίγματα στον όροϕο. 

Χαρακτηρίστηκε διατηρητέο νεότερο μνημείο με την απόφαση 

Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. 62869/3021α/29-04-1993 ΦΕΚ 545/Δ/17-05-1993 

Πηγές 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου