Γενική όψη από street View (2014)
|
Πίσω όψη
Φωτογραφία από ΥΠΠΟ -
ΔΠΑΝΣΜ
|
Λεπτομέρεια όψης
Πηγή : http://archaeologia.eie.gr
|
Διεύθυνση : Μαρασλή 4, Αθήνα
Επωνυμία : Μαράσλειος Παιδαγωγική Ακαδημία
Αρχιτεκτονική τάση : Νεοκλασικό
Χρόνος Κατασκευής : 1905
Αρχιτέκτονας : Δημητρίος Καλλίας
Περιγραφή :
Το κτήριο φέρει τα στοιχεία του νεοκλασικισμού καθαρά, απέριττα, χωρίς διακοσμητική διάθεση. Το κτήριο αποτελείται από υπόγειο, ισόγειο και όροφο, ενώ στεγάζεται με ξύλινη στέγη. Η κάτοψή του σχηματίζει σχήμα Π.
Η μνημειακή είσοδος του κτηρίου τονίζεται από τη μαρμάρινη κλίμακα που οδηγεί στους κεντρικούς κίονες και πλευρικούς πεσσούς με δωρικό κιονόκρανο, οι οποίοι συγκρατούν το μαρμάρινο επιστήλιο με τρίγλυφα και μετόπες. Στον όροφο ο κεντρικός άξονας υπογραμμίζεται με ημικίονες με ιωνικά επίκρανα, που διαχωρίζουν τα φωτιστικά ανοίγματα του κτηρίου.
Ιστορικά λαογραφικά στοιχεία :
Το μέγαρο του Μαρασλείου Διδακτηρίου οικοδομήθηκε το 1905, σε σχέδια του αρχιτέκτονα Δημητρίου Καλλία γνωστού από τη σειρά νεοκλασικών εκπαιδευτηρίων που σχεδίασε. Το οικόπεδο δωρήθηκε από την Ι.Μ. Πετράκη με σκοπό την ανέγερση του Διδασκαλείου. Το κόστος της οικοδόμησης και της επίπλωσης του κτηρίου καλύφθηκε από τις δωρεές του ομογενούς εμπόρου Γρηγορίου Μαρασλή, ο οποίος διατέλεσε δήμαρχος Οδησσού.
Το ίδρυμα έλαβε αργότερα την επωνυμία "Μαράσλειος Παιδαγωγική Ακαδημία", με βασικό αντικείμενο την εκπαίδευση δημοδιδασκάλων. Αργότερα, το 1929, στον ίδιο χώρο προστέθηκε κι άλλο ένα κτίριο που ονομάστηκε «Αριστοτέλης», για να φιλοξενήσει το Γυμνάσιο Θηλέων, όπου οι μαθητευόμενοι δάσκαλοι θα έκαναν την πρακτική τους. Το σχολείο ονομάστηκε Αριστοτέλης και είναι βασισμένο σε σχέδια του αρχιτέκτονα Νικόλαου Μητσάκη(1899-1941), στέλεχος του Υπουργείου Παιδείας από το 1926, με πλούσιο έργο στον τομέα του σχεδιασμού σχολικών μονάδων.
Το κτήριο λειτούργησε ως Διδασκαλείο για την επιστημονική κατάρτιση των λειτουργών της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Το 1933, όταν εισήχθη ο θεσμός των Παιδαγωγικών Ακαδημιών, μετατράπηκε σε Μαράσλειο Παιδαγωγική Ακαδημία.
Η συμβολή του Μαρασλείου ήταν πολύ σημαντική στη σύγχρονη εκπαιδευτική ιστορία. Στο Διδασκαλείο δίδαξαν ο Δημήτριος Γληνός και ο Αλέξανδρος Δελμούζος, από τα ιδρυτικά μέλη του Εκπαιδευτικού Ομίλου, οι οποίοι έχασαν τις θέσεις τους το 1925, καθώς
υποστήριξαν τον τρόπο διδασκαλίας της ιστορίας που χρησιμοποιούσε η καθηγήτρια Ρ. Ιμβριώτη.
υποστήριξαν τον τρόπο διδασκαλίας της ιστορίας που χρησιμοποιούσε η καθηγήτρια Ρ. Ιμβριώτη.
Ο θεσμός των Παιδαγωγικών Ακαδημιών λειτούργησε ως το 1985, ενώ από το επόμενο έτος την εκπαίδευση των λειτουργών της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης ανέλαβαν τα Παιδαγωγικά Τμήματα των Πανεπιστημίων. Το Μαράσλειο λειτούργησε και ως φορέας μετεκπαίδευσης δασκάλων και αργότερα και νηπιαγωγών. Περιελάμβανε και μετεκπαίδευση στην Ειδική Αγωγή.
Χαρακτηρίστηκε διατηρητέο νεότερο μνημείο με την απόφαση
Πηγές
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου