Δευτέρα 1 Απριλίου 2019

ξενοδοχείο «Ποσειδώνειο» Παραλία πόλης Σπετσών

Γενική όψη από http://www.spetses.gr

Σχέδιο όψης από http://www.spetses.gr

Διεύθυνση : Παραλία πόλης Σπετσών

Επωνυμία :  ξενοδοχείο «Ποσειδώνειο»

Χρόνος Κατασκευής :  1911 

Αρχιτέκτονας : Σχεδιασμός: Σωτήρης Αναργύρου  Εκτέλεση : ο αρχιτέκτονας Παναγιώτης Ζίζηλας

Περιγραφή :
Δύο κτίρια ενοποιημένα. Α' Νεοκλασικό αποτελείται από ισόγειο και δύο ορόφους. Κεραμοσκεπές. Με κεραμίδια βυζαντινού τύπου. Μορφή απέρριτη. Συμμετρία. Διακοσμητικά στοιχεία: γείσα στα υπέρθυρα, ταινίες και σταγόνες στο επιστύλιο. Β' Εκλεκτικιστικό κτίριο. Μνημειακού χαρακτήρα. Λιθοδομή με επένδυση από πορόλιθο, λαξευμένο με οριζόντιες αυλακώσεις. Διακοσμητικά στοιχεία, λαξευμένα στον πορόλιθο: γείσα, ημικίονες, πεσσοί, σταγόνες, γεισίποδες. Μαρμάρινοι εξώστες με περίτεχνες σιδεριές.

Ιστορικά στοιχεία Λαογραφικά στοιχεία :  
Tο «Poseidonion Grand Hotel» αποτελεί σημείο αναφοράς του νησιού των Σπετσών εδώ και έναν αιώνα με την ιδιαίτερη του αρχιτεκτονική, η οποία παραπέμπει στα ξενοδοχεία της Côte d'Azur, ανήκει στο ίδρυμα της Αναργυρίου και Κοργιαλενείου Σχολής Σπετσών.
 Όραμα του ευπατρίδη ευεργέτη Σωτήριου Ανάργυρου, ο οποίος και συνέβαλε τα μέγιστα στην ανάπτυξη των Σπετσών, το «Poseidonion Grand Hotel» άνοιξε τις πόρτες του για πρώτη φορά το καλοκαίρι του 1914, στα εγκαίνια παρευρέθηκε και ο Ελ. Βενιζέλος, χαρίζοντας στο νησί κοσμοπολίτικη λάμψη. Σύντομα αναδείχθηκε σε σημείο κατατεθέν του νησιού, φιλοξενώντας στους χώρους του μέλη της υψηλής κοινωνίας, της βασιλικής οικογένειας καθώς και πλούσιους Αθηναίους.
Τη σχεδιαστική γραμμή του κτιρίου εμπνεύστηκε ο Σωτήρης Αναργύρου και εκτέλεσε ο αρχιτέκτονας Παναγιώτης Ζίζηλας το 1911. Το κτίριο ανακαινίστηκε για πρώτη φορά το 1960, μετά τον πόλεμο.
Μετά από μια πορεία εργασιών ανακαίνισης η οποία διήρκεσε 5 χρόνια, δίνοντας έμφαση όχι μόνο στις σύγχρονες υποδομές αλλά και στη διατήρηση του πρωτότυπου αρχιτεκτονικού σχεδίου  του κτιρίου, το ανακαινισμένο «Poseidonion Grand Hotel» άνοιξε ξανά τις πόρτες του, το καλοκαίρι του 2009, για να υποδεχτεί νέους επισκέπτες.
Ιδιαίτερα ενδιαφέρον στοιχείο του κτιρίου και ενδεικτικό παράδειγμα του σεβασμού των μελετητών στα αρχικά αρχιτεκτονικά στοιχεία του ξενοδοχείου αποτελεί η λευκή μαρμάρινη σκάλα, της οποίας έχει διατηρηθεί το κάγκελο, αλλά μπροστά από ορισμένα σημεία του έχει στερεωθεί με χαλύβδινες διακριτικές βίδες ένα κομμάτι γυαλιού για περαιτέρω προστασία.
Ο θόλος, ο οποίος διακρίνεται στην κύρια όψη του κτιρίου, είναι διαμορφωμένος σε δύο επίπεδα και φιλοξενεί μία από τις σουίτες του ξενοδοχείου, η οποία ονομάζεται "La Cupola". Εσωτερικά, η ξύλινη οροφή  με τα καμπύλα δοκάρια παραπέμπει σε αναποδογυρισμένο σκαρί πλοίου.
Στους κοινόχρηστους χώρους έχει διατηρηθεί το αρχικό δάπεδο ή έχει χρησιμοποιηθεί δάπεδο με μοτίβα χαρακτηριστικά της εποχής που πρωτολειτούργησε το ξενοδοχείο.

Χαρακτηρίστηκε διατηρητέο νεότερο μνημείο με την απόφαση

Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε.  22760/1760α/22-04-1988  ΦΕΚ 376/Δ/23-05-1988

Πηγές
 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου