Παρασκευή 22 Μαρτίου 2019

Μέγαρο Εϋνάρδου Αγ. Κων/νου 20 & Μενάνδρου 52, Αθήνα

Γενική άποψη από street View


Διεύθυνση : Αγ. Κων/νου 20 & Μενάνδρου 52, Αθήνα

Επωνυμία :  Μέγαρο Εϋνάρδου

Αρχιτεκτονική τάση :  Νεοκλασικό

Χρόνος Κατασκευής :  1880 - 1889

Περιγραφή :
Είναι πολύ αξιόλογο διώροφο νεοκλασικό κτίριο με ημιυπόγειο. με απόλυτη συμμετρία στη σύνθεση των όψεων και ενδιαφέροντα επί μέρους μορφολογικά στοιχεία, όπως π.χ. τα πλαίσια των ανοιγμάτων που είναι αψιδωτά στον α' όροφο, ενώ φέρουν αετώματα στο β' όροφο, οι μαρμάρινοι εξώστες που στηρίζονται σε μαρμάρινα φουρούσια και φέρουν χαρακτηριστικά νεοκλασικά κιγκλιδώματα, οι ψευδοπαραστάδες με κορινθιάζοντα επίκρανα στο β' όροφο, οι διακοσμητικές ταινίες που διατρέχουν την όψη του. 
Τα τρία οριζόντια επίπεδα έχουν διαφορετική φορολόγηση στις όψεις. Η βάση είναι απλή με μικρά εξωτερικά ανοίγματα. Ο πρώτος όροφος φέρει υψηλά αψιδωτά παράθυρα με συμπαγή ποδιά και περιμετρική κορνίζα. Ο δεύτερος όροφος έχει εξωτερικά ανοίγματα συμμετρικά προς τον πρώτο όροφο, αλλά με διαφορετική μορφή. Συγκεκριμένα, έχουν αετωματική επίστεψη, ενώ διαχωρίζονται με ψευδοπαραστάδες με κορινθιακά επίκρανα. 
Η όψη επί της οδού Αγίου Κωνσταντίνου κοσμείται με μαρμάρινο εξώστη με ενδιαφέροντα σιδηρά κιγκλιδώματα, που στηρίζεται σε μαρμάρινα φουρούσια. Η όψη επί της οδού Μενάνδρου κοσμείται με αντίστοιχο, αλλά μικρότερων διαστάσεων, εξώστη. 
Ο δεύτερος όροφος δεν καταλαμβάνει το εμβαδό του πρώτου ορόφου, αλλά διακόπτεται, διαμορφώνοντας ταράτσα. Το κτήριο στέφεται με τραβηχτή διακοσμητική κορνίζα που λήγει σε απλό προεξέχον γείσο. 

Ιστορικά Λαογραφικά στοιχεία : 
Το 1876 ο κτηματίας Χρήστος Αντωνόπουλος αγόρασε το οικόπεδο στη συμβολή των οδών Αγίου Κωνσταντίνου και Μενάνδρου, όπου λίγα χρόνια αργότερα ανεγέρθηκε το κτίριο. Στα τέλη της δεκαετίας του 1920 έγιναν ορισμένες προσθήκες στο αρχικό σχέδιο. 
Το 1942, οι απόγονοι του Αντωνόπουλου πούλησαν το κτίριο στην τράπεζα. Από τη δεκαετία του 1950 μέχρι και τις αρχές της δεκαετίας του 1990, η Εθνική Τράπεζα εκμίσθωνε το ισόγειο σε εμπορικές επιχειρήσεις και σε εταιρείες, ενώ στον πρώτο και τον δεύτερο όροφο λειτουργούσε το Ξενοδοχείο «Πατρίς». Το 1992 αποφασίστηκε η ιδιόχρηση του κτιρίου, με σκοπό να χρησιμοποιηθεί ως πολιτιστικό κέντρο. Έναν χρόνο μετά αποκαταστάθηκε κι από το 1998 το Μέγαρο Εϋνάρδου άρχισε να λειτουργεί ως Πολιτιστικό Κέντρο του ΜΙΕΤ. 
Στο Μέγαρο Εϋνάρδου στεγάζεται το Αρχείο Χαρτογραφίας και το Μουσείο Παξινού-Μινωτή. 
Το Αρχείο Χαρτογραφίας του Ελληνικού Χώρου ιδρύεται το 2003 χάρη σε δωρεά του Βίκτωρος και της Νιόβης Μελά. 

Χαρακτηρίστηκε διατηρητέο νεότερο μνημείο με την απόφαση 


Πηγές 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου