Κυριακή 10 Μαρτίου 2019

Έπαυλις Ατλαντίς οικία Βλαστού Πεσμαζόγλου 10 & Εμμ. Μπενάκη, Κηφισιά Αττικής

Γενική άποψη από street View

Το οικόσημο της οικογένειας Βλαστού από Ioannis Oikonomakis


Διεύθυνση : Πεσμαζόγλου 10 & Εμμ. Μπενάκη, Κηφισιά Αττικής

Επωνυμία : Έπαυλις Ατλαντίς οικία Βλαστού

Αρχιτεκτονική τάση : Νεοκλασική

Χρόνος Κατασκευής : 1890-1897

Αρχιτέκτονας : Ερνέστος Τσίλλερ

Περιγραφή : 
Ωραιότατο δείγμα νεοκλασικής αρχιτεκτονικής συνδυασμένο με ορισμένα στοιχεία επαύλεως εξοχικού τύπου. Φέρεται σαν έργο του Τσίλλερ. Διώροφη ορθογωνικής κατόψεως έχει στο ισόγειο περιστύλιο με ημικυκλικές καμάρες, εκατέρωθεν δε του κεντρικού κατακόρυφου άξονα έχει στον όροφο στεγασμένες βεράντες. Τα ακραία τμήματα της βεράντας του ορόφου καλύπτονται επίσης με σταυροθόλιο που στηρίζεται σε τρία τόξα. Στο πρόσθιο μέρος της βεράντας βρίσκονται δύο πήλινα αγάλματα Ελληνικής Κλασσικής τεχνοτροπίας τοποθετημένα πάνω σε δύο μικρούς πεσσούς, που διακόπτουν το κιγκλίδωμα. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι υδατογραφίες στα σταυροθόλια και στις όψεις που συνυπάρχουν αρμονικά με τον αυστηρό χαρακτήρα της λιθοδομής. Θαυμάσιες τοιχογραφίες και διακοσμητικά στοιχεία κάτω από την στέγη (που συγκεντρώνει πολλά χαρακτηριστικά νεοκλασικού ρυθμού). Κτίριο αξιόλογο καθ' εαυτό τόσο για αισθητικούς όσο και για ιστορικούς λόγους. Ο φέρων οργανισμός του κτιρίου εκ λιθοδομής. Η στέγη από ξύλινα ζευκτά επενδυμένη με γαλλικό κεραμίδι.

Ιστορικά Λαογραφικά στοιχεία : 
Στο κτίριο αυτό, ο Τσίλλερ πρωτοτυπεί. Συνδυάζει μορφολογικά στοιχεία που παραπέμπουν στην Αναγέννηση, όπως οι πέτρινες καμάρες, με στοιχεία που παραπέμπουν στην Κλασική Αρχαιότητα, όπως είναι τα αετώματα και αγάλματα.
Ήταν ιδιοκτησία του Σόλωνα Βλαστού εκδότη της εφημερίδος Ατλαντίς στη Νέα Υόρκη του 1900 και γι αυτό η βίλα πήρε το όνομα Ατλαντις.

Χαρακτηρίστηκε διατηρητέο νεότερο μνημείο με την απόφαση

Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. Π.Δ. α/ 12-02-1982 ΦΕΚ 180/Δ/ 19-03-1982

Πηγές 








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου