Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2019

Οικία Ελ. Βενιζέλου, Ελ. Βενιζέλου & Φραγκοκάστελου Χανιά

Γενική άποψη από street View

Διεύθυνση : Ελ. Βενιζέλου & Φραγκοκάστελου, Χανιά

Επωνυμία :  Οικία  Ελ. Βενιζέλου

Χρόνος Κατασκευής :  1880

Περιγραφή : 
Κτίριο διώροφο γραφικής προαστιακής αρχιτεκτονικής, τύπου βίλλας που χαρακτηρίζεται από ελεύθερη σύνθεση ετερόκλιτων στοιχείων που παρουσιάζουν όμως ένα αρμονικό σύνολο με τοπικές επιρροές και αναζητήσεις. Η δίρριχτη στέγη και η απλότητα στην μορφολόγηση των όψεων το κάνουν να συγγενεύει με τα άλλα σπίτια της γειτονιά του μηχ. Λυγκούδη, στενού φίλου του Κ. Βενιζέλου. 

Ιστορικά Λαογραφικά στοιχεία : 
Η έκταση όπου είναι κτισμένο το σπίτι στη Χαλέπα αγοράστηκε από τον Κυριάκο Βενιζέλο το 1876. Η κατασκευή του ολοκληρώθηκε περίπου το 1880. Την σημερινή μορφή του την απέκτησε το 1927, όταν ο ίδιος ο Ελευθέριος Βενιζέλος ασχολείται προσωπικά με την ριζική ανακαίνιση του σπιτιού. Τότε καταργήθηκε το εξωτερικό μεσημβρινό κλιμακοστάσιο που υπήρχε παλιότερα και στη θέση του κατασκευάστηκε ανοικτός εξώστης στον όροφο και προστατευμένη είσοδος στο ισόγειο. Οι χώροι υποδοχής συγκεντρώθηκαν στο ισόγειο και προστέθηκε μεγάλος ανοικτός εξώστης στην κύρια όψη. Χαρακτηριστικό στοιχείο του σπιτιού απετέλεσε ο περιβάλλον χώρος του. Δανείζεται μορφολογικά στοιχεία δυτικής προελεύσεως. 
Ο κήπος εμπρός από το κτίριο ήταν αντικείμενο ιδιαίτερης φροντίδας του ίδιου του Ε. Βενιζέλου. 
Το 1941 το σπίτι βομβαρδίζεται. Οι Γερμανοί το αναστηλώνουν και το χρησιμοποιούν ως στρατηγείο και κατοικία του εκάστοτε Γερμανού Διοικητή. Το σπίτι θα υποστεί σοβαρές φθορές, βανδαλισμούς και κλοπές μεγάλης αξίας. 
Μετά την απελευθέρωση ο Σοφοκλής Βενιζέλος αναλαμβάνει την πρώτη αποκατάσταση του κτηρίου και αργότερα, υπό την εποπτεία της Μαρίκας Βενιζέλου, γίνονται κάποιες βελτιώσεις κυρίως στους εσωτερικούς χώρους. Το 2002 το Υπουργείο Οικονομικών αγόρασε το σπίτι και το παραχώρησε στο Ιδρυμα “Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος” και τον Μάιο του 2012, ο ΕΟΤ ανέλαβε, με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, τη στατική αποκατάσταση και τη μετατροπή της οικίας σε σύγχρονο μουσείο. 

Χαρακτηρίστηκε διατηρητέο νεώτερο μνημείο με την απόφαση 

Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε.  63397/4799  ΦΕΚ 1161/Δ/ 27-11-1987

Πηγές 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου