Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2019

ξενοδοχείο «Albergo Gelsomino» («Ακταίον»), Βασ. Γεωργίου Β' 1, Κως

Γενική άποψη (2011) από street View
Πριν την αποκατάσταση του 2018




Διεύθυνση : Βασ. Γεωργίου Β' 1, Κως

Επωνυμία : ξενοδοχείο «Albergo Gelsomino» (Ακταίον)

Αρχιτεκτονική τάση : Εκλεκτικιστικό

Χρόνος Κατασκευής : 1928

Αρχιτέκτονας : Rodolfo Petracco

Περιγραφή : 
Πρόκειται για τριώροφο κτίριο με ορθογώνιο περίγραμμα του οποίου οι όψεις είναι οργανωμένες συμμετρικά, ενώ εμφανίζει εκλεκτικιστικά χαρακτηριστικά, όπως τα οξυκόρυφα υπέρθυρα στο ισόγειο, οι τριγωνικές απολήξεις στη διάταξη των μετώπων των όψεων και η γεωμετρική αντίληψη στην εκτέλεση των λεπτομερειών.

Ιστορικά Λαογραφικά στοιχεία : 
Είναι αντιπροσωπευτικό κτίριο της ιταλικής κατοχής στην πόλη της Κω.
Ήταν το πρώτο ξενοδοχείο της Κω που λειτούργησε από τους Ιταλούς με το όνομα «Albergo Gelsomino» που θα πεi γιασεμί και το οποίο όμως λειτουργούσε και σαν λέσχη ιταλών αξιωματούχων. 
Kτίστηκε με πρωτοβουλία της κυβέρνησης και της κοινότητας, σε μια περιοχή μεταξύ της θάλασσας και των κήπων γύρω από την Καθολική Εκκλησία και τα σχολεία. Σε ορθογώνιο σχέδιο, που καλύπτει τρεις ορόφους, ανεβαίνει σε βάση πολυχρωματικής τεχνητής πέτρας. Γνωστό στους μόνιμους κατοίκους της Κω και ως «Ακταίον», σχεδιάστηκε το 1927 από τον αρχιτέκτονα Rodolfo Petracco
Αμέσως μετά την απελευθέρωση το 1946 λειτούργησε ξανά σαν ξενοδοχείο με την ονομασία Ακταίον μέχρι το 1968 που η Χούντα το μετέτρεψε σε στρατιωτική λέσχη.
Στη συνέχεια αποδόθηκε στο Δήμο του νησιού. Αφότου χρησιμοποιήθηκε από τη Δημοτική Τηλεόραση της Κω, λειτούργησε ως γραφείο της Αστικής Συγκοινωνίας του νησιού και ως γραφείο τουριστικών πληροφοριών, το κτήριο αφέθηκε στην τύχη του για περίπου επτά χρόνια.
Ύστερα από δημόσιο πλειοδοτικό διαγωνισμό του Δήμου της Κω, τον Μάιο του 2017, η Κουτσός Γ. ΙΚΕ επελέγη για τη μίσθωση, για διάστημα 20 χρόνων, του κτηρίου με μηνιαίο ενοίκιο ύψους 6.500 ευρώ.

Χαρακτηρίστηκε διατηρητέο νεώτερο μνημείο με την απόφαση


Πηγές 








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου