Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2019

πρώην Σχολή Ουρσουλινών Χώρα Νάξου

Φωτογραφία από http://e-naxos.eu

Επωνυμία :  πρώην Σχολή Ουρσουλινών

Χρόνος Κατασκευής :  1930

Ιστορικά Λαογραφικά στοιχεία :
Στους πατέρες Ιησουίτες οφείλεται η εγκατάσταση της Αδελφότητας της Αγίας Ούρσουλας στη Νάξο. Το 1639 οι πατέρες άρχισαν διαπραγματεύσεις με τις Ουρσουλίνες του Παρισιού, για την αποστολή μερικών μοναχών στην Ελλάδα , προκειμένου να ιδρύσουν σχολεία για τις νέες των Κυκλάδων. Το 1670 δυο γυναίκες του κάστρου της Νάξου φόρεσαν το μοναχικό σχήμα των Ουρσουλινών.
Αρχικά πρόσφεραν θρησκευτικές υπηρεσίες στην Κοινότητα. Το 1739 ολοκληρώθηκαν οι κτιριακές εγκαταστάσεις και στις 21 Οκτωβρίου της ίδιας χρονιάς 4 νέες από το κάστρο φόρεσαν το μοναχικό σχήμα των Ουρσουλινών. Πολύ γρήγορα κατέφθασαν πολλά κορίτσια από την Κωνσταντινούπολη, την Μέση Ανατολή και το Αρχιπέλαγος. Στο σχολείο διδάσκονταν ανάγνωση, γραφή, χριστιανική κατήχηση και εργόχειρο.
Πολύ γρήγορα το σχολείο της Νάξου είχε αποκτήσει διεθνή φήμη και εξελίχθηκε σε ένα από τα καλύτερα σχολεία του ελεύθερου Ελληνικού Κράτους. Με την άφιξη Γαλλίδων Ουρσουλινών από το μοναστήρι του Μοντινύ το 1856 ύστερα από συνεννοήσεις με τον επίσκοπο του Ντιζόν, η σχολή της Νάξου γνώρισε ακόμη μεγαλύτερη αίγλη. Στη σχολή απονεμήθηκαν διεθνή βραβεία, ενώ οι Έλληνες βασιλείς Γεώργιος και Όλγα την επισκέφτηκαν το 1904 και θαύμασαν τις παιδαγωγικές μεθόδους που εφάρμοσαν οι μοναχές. Το 1857 η σχολή διαμορφώθηκε σε Γαλλικό Παρθεναγωγείο με εξωτερικές και εσωτερικές μαθήτριες. Το 1930 γίνεται νέα επέκταση των κτιριακών εγκαταστάσεων. Αγοράστηκαν εννέα παλιές οικίες εντός του Κάστρου και στην θέση τους οικοδομήθηκε ένα νέο τριώροφο κτίριο. Το 1931 το Υπουργείο Παιδείας εγκρίνει την αίτηση των αδελφών να λειτουργήσει σαν ιδιωτικό Ελληνικό Γυμνάσιο υπό την επωνυμία Ελληνογαλική Σχολή Ουρσουλινών Νάξου.
Το 1969 στο κτίριο στεγάστηκε τεχνική σχολή, μέχρι την αγορά του από το Εθνικό Ίδρυμα Νεότητας στα μέσα της δεκαετίας του 1990 και μετατροπή του σε πολιτιστικό κέντρο.

Περιγραφή :
Πρόκειται για κτίριο που χαρακτηρίζεται από απόλυτη συμμετρία, διακρίνεται για την επανάληψη και απλότητα των αρχιτεκτονικών και μορφολογικών στοιχείων του και αποτελεί σημείο αναφοράς των κτισμάτων του κάστρου της πόλης της Νάξου. Το 1943 η κεραμοσκεπής στέγη καταστράφηκε κατά τη διάρκεια βομβαρδισμού και αντικαταστάθηκε με επίπεδο δώμα από μπετόν.

Χαρακτηρίστηκε
 διατηρητέο νεώτερο μνημείο με την απόφαση


Πηγές
 





Φωτογραφία από http://naxos365.blogspot.com




Σχέδιο ισογείου από http://e-naxos.eu


Σχέδιο 2ου ορόφου από http://e-naxos.eu
Σχέδιο 1ου ορόφου από http://e-naxos.eu

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου