Παρασκευή 1 Μαρτίου 2024

Αρχοντικό Αλεξούλη, Αγιά Λάρισας

Γενική άποψη
Πηγή :  http://larisa.culture.gr

Γενική άποψη
Πηγή :  http://larisa.culture.gr

Διεύθυνση : Αγιά Λάρισας
 
Επωνυμία :  Αρχοντικό Αλεξούλη
 
Χρόνος Κατασκευής :  πρώτο μισό του 19ου αιώνα
 
Περιγραφή :
Μεγάλο διώροφο αρχοντικό με τετράγωνη κάτοψη και 4 χώρους σε κάθε όροφο διατεταγμένους σταυροειδώς γύρω από κεντρική αίθουσα. Σε πολλούς χώρους διατηρείται η παλιά επίπλωση και ωραία ξυλόγλυπτα ταβάνια.
Αποτελείται από το κυρίως σπίτι, το παράσπιτο και τους βοηθητικούς χώρους. Το σπίτι είναι διώροφο (18,60 x 18,40) και ελεύθερο, με ύψος 3,60μ. ενώ έχει και μικρό υπόγειο. Έχει τετράγωνη κάτοψη και 4 χώρους σε κάθε όροφο διατεταγμένους σταυροειδώς γύρω από κεντρική αίθουσα.
 
Ιστορικά Λαογραφικά στοιχεία :
Κτίσθηκε στο πρώτο μισό του 19ου αιώνα από Ηπειρώτες μαστόρους. Το βόρειο τμήμα του στέγασε παλιότερα το Ηρακλείδειο Γηροκομείο, ενώ ολόκληρο ανήκει σήμερα στο Υπουργείο Πολιτισμού, το οποίο προγραμματίζει τη δημιουργία Μουσείου. Εδώ έχει συγκεντρωθεί συλλογή βυζαντινών αρχαιοτήτων από όλη την επαρχία Αγιάς, οι περισσότερες από τις οποίες προέρχονται από τα βυζαντινά μοναστήρια του Ανατολικού Κισσάβου (Όρος των Κελλίων).
Συνδέεται με τη γνωστότερη οικογένεια του οικισμού, εκείνη των Χατζηιωάννου-Αλεξούλη, που κυριαρχούσε στην περίοδο της εμπορικής ακμής του, με την εξαγωγή βαμμένων νημάτων και αργότερα του μεταξιού. Διατηρεί σε μεγάλο ποσοστό την αρχική της μορφή, παλιά επίπλωση και αρχεία, ενώ στεγάζει σήμερα την Αρχαιολογική Συλλογή Αγιάς, με ευρήματα από όλα τα χωριά της επαρχίας.
Αποτελεί το μοναδικό δείγμα του παραδοσιακού αρχιτεκτονικού χαρακτήρα της κωμόπολης. Σε τμήμα του κτηρίου έχει λειτουργήσει κατά το παρελθόν το Ηρακλείδειο Αχίλλειο Γηροκομείο Αγιάς.
 
Χαρακτηρίστηκε διατηρητέο ως οίκημα που χρειάζεται ειδική κρατική προστασία με την απόφαση
 
Υπ. Πολιτισμού  ΥΠΠΟ  Α/Φ31/42827/5762/3-8-1977  ΦΕΚ 866/Β/12-9-1977

Πηγές 
 
1.     Αρχαιολογικό κτηματολόγιο  https://www.arxaiologikoktimatologio.gov.gr
2.     Δήμος Αγιάς  http://www.dimosagias.gr/arxontika.html
3.     Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας  http://larisa.culture.gr
 
Συντεταγμένες google :  39.719548, 22.757603
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου