Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2023

Δημοτικός ξενώνας, Βρυσικά Έβρου

Γενική άποψη
Πηγή :  http://idroxori.blogspot.com/

Γενική άποψη
Πηγή :  http://idroxori.blogspot.com/

Το εσωτερικό του ξενώνα
Πηγή :  http://idroxori.blogspot.com/

 
Διεύθυνση :  Βρυσικά Έβρου
 
Επωνυμία :  Δημοτικός ξενώνας
 
Χρόνος Κατασκευής :  1920-1929
 
Περιγραφή :
Πρόκειται για τυπικό δείγμα αγροτικής κατοικίας, διώροφο πλατυμέτωπο κτίσμα κατασκευασμένο με ξύλινο σκελετό και οπτόπλινθους ή λιθοδομή. Οι ακμές του κτιρίου τονίζονται με ξύλινες ψευδοπαραστάδες ενώ ξύλινη ταινία χωρίζει τους δύο ορόφους. Η κύρια όψη είναι από ξύλινο σκελετό σε ορθογωνικό κάνναβο και με πλήρωση από συμπαγείς οπτόπλινθους. Οι υπόλοιπες όψεις του κτιρίου φέρουν ελάχιστα ανοίγματα και είναι κατασκευασμένες με ξύλινο σκελετό και πλήρωση από λίθους και άφθονο κονίαμα.
 
Ιστορικά λαογραφικά στοιχεία :
Το σπίτι κτίστηκε τη δεκαετία του 20 για να εξυπηρετεί βέβαια τις ανάγκες της αγροτικής οικογένειας Τσαπράζη - Γκροζούδη.
Άνθρωποι και ζώα ξεκουράζονταν στον ίδιο χώρο, κάτω τα βόδια και πάνω οι άνθρωποι. Το χαγιάτι πάλι, εποχικά γινόταν πότε αποθηκευτικός χώρος πότε εργαστήριο, αλλά και χώρος δεξιώσεων σε βαπτίσεις, γάμους και άλλες εκδηλώσεις.
Τη δεκαετία του 50 περίπου όταν τα ζώα βγήκαν έξω από το σπίτι, άλλαξε και ο ρόλος των χώρων, η κουζίνα έφυγε από το φούρνο και μπήκε μέσα στο χώρο που ήταν τα ζώα (τα πράματα).
Το σπίτι κατοικήθηκε μέχρι το 1980, για τα επόμενα χρόνια χρησιμοποιήθηκε ως αποθηκευτικός χώρος ακόμα και σαν εργαστήριο ξυλογλυπτικής.
Το 2007 άρχισε ή αποκατάστασή του για να αξιοποιηθεί πλέον ως ξενώνας.
 
Χαρακτηρίστηκε διατηρητέο ως μνημείο με την απόφαση
 
 
Πηγές 
 
Υπ. Πολιτισμού  http://listedmonuments.culture.gr
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου