Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2023

Μητροπόλεως 72 & Χριστοπούλου 4, Αθήνα

Γενική άποψη από street View (2019)

Γενική άποψη
Πηγή :  Υπ. Πολιτισμού  Δ.Π.Α.Ν.Σ.Μ.

Λεπτομέρεια όψης από street View (2014)

Διεύθυνση :  Μητροπόλεως 72 & Χριστοπούλου 4, Αθήνα
 
Αρχιτεκτονική τάση :  Εκλεκτικιστικό
 
Χρόνος Κατασκευής :  1920-1930
 
Αρχιτέκτονας :  Βασίλης Τσαγρής
 
Περιγραφή :
Πρόκειται για διώροφο κτίριο. Χαρακτηριστικές είναι οι όψεις, καθώς μαρτυρούν την εμπορική χρήση του κτίσματος, επιβεβαιώνοντας έτσι τη μακρά οικονομική δραστηριότητα της περιοχής. Τα επάλληλα ανοίγματα του ισογείου που συνεχίζουν σε ορθογώνιους φεγγίτες επιτρέπουν την ανεμπόδιστη θέα προς το εσωτερικό του κτιρίου και φανερώνουν τον εμπορικό του χαρακτήρα. Τα παράθυρα στον ημιώροφο και τον όροφο αντιστοιχούν, στον κάθετο άξονα, με τα ανοίγματα του ισογείου, λειτουργώντας αρμονικά. Οι κλασικοί κανόνες της συμμετρίας βρίσκονται στο διαχωρισμό των παραθύρων μεταξύ τους με ψευδοπαραστάδες που απολήγουν σε σταγόνες και σχηματικό κιονόκρανο, το οποίο στηρίζει επάλληλες ζώνες που θυμίζουν επιστήλιο.
Το πλατύ περιμετρικό γείσωμα στηρίζεται σε σειρά από γεισίποδες. Στο ανώτερο μέρος, κάτω από μία σειρά με ανθέμια, το κτίριο σώζει την παλαιά επιγραφή του γνωστού καταστήματος ειδών γυναικείας ένδυσης «Χ. Παππασπυρόπουλος Αναγνωστόπουλος & Σία».
 
Ιστορικά Λαογραφικά στοιχεία :
Οικοδομήθηκε κατά τη δεκαετία του 1920 σε σχέδια του αρχιτέκτονα Βασιλείου Τσαγρή. Παρουσιάζει ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό και μορφολογικό ενδιαφέρον και αποτελεί σημαντικό δείγμα της μεταβατικής περιόδου της αρχιτεκτονικής από τον ύστερο νεοκλασικισμό προς το μοντέρνο κίνημα.
 
Χαρακτηρίστηκε ιστορικό διατηρητέο μνημείο με τις αποφάσεις
 
Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε.  Π.Δ. α/30-05-1985  ΦΕΚ 349/Δ/19-07-1985
 
Πηγές 
 
2.    Αρχαιολογικό κτηματολόγιο  https://www.arxaiologikoktimatologio.gov.gr
3.    Υπ. Πολιτισμού  Δ.Π.Α.Ν.Σ.Μ.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου