Τρίτη 24 Μαΐου 2022

Αθηνάς 44 & Κιθαιρώνος, Θεσσαλονίκη

Γενική άποψη από street View (2011)

Γενική άποψη από street View (2011)

Διεύθυνση :  Αθηνάς 44 & Κιθαιρώνος, Θεσσαλονίκη
 
Αρχιτεκτονική τάση :  Μακεδονίτικη αρχιτεκτονική με νεοκλασικά στοιχεία
 
Χρόνος Κατασκευής :  πριν το 1890
 
Περιγραφή :
Παρουσιάζει ιδιαίτερο μορφολογικό και αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον συνδυάζοντας τη μακεδονίτικη παραδοσιακή αρχιτεκτονική (προεξοχές "σαχνισιά" με ξύλινα φουρούσια) με νεοκλασικά στοιχεία (αέτωμα στον άξονα της πρόσοψης, παραστάδες με επίκρανα).
Η κύρια όψη οργανώνεται συμμετρικά με πυκνή σειρά ανοιγμάτων στον όροφο, όπου κυριαρχούν οι προεξοχές των γωνιακών δωματίων, οι οποίες και καταλήγουν σε τριγωνικό αέτωμα με τοιχογράφηση. Σειρά από κοιλόκυρτα φουρούσια, ορισμένα από τα οποία φέρουν επίσης διακόσμηση, συγκρατούν τα δύο σαχνισιά. Τα μορφολογικά στοιχεία της βόρειας προσθήκης είναι επηρεασμένα από το νεοκλασικισμό. Εσωτερικά εφαρμόζεται η τυπική διάταξη με τον μεγάλο κεντρικό χώρο και τα δωμάτια στις δύο πλευρές του.
Φέρει δύο αρχιτεκτονικές προεξοχές (σαχνισιά) με χαρακτηριστική αετωματική απόληξη και προσθήκη, σε μεταγενέστερη φάση, με χαρακτηριστικά του πρώιμου νεοκλασικισμού στη Θεσσαλονίκη. Τα παράθυρα  περιβάλλονται από απλά πλαίσια και στην στέψη έχουν σχηματοποιημένο κλειδί.
 
Ιστορικά Λαογραφικά στοιχεία :
Πρόκειται για χαρακτηριστικό παράδειγμα αστικής οικίας του 19ου αιώνα. Στη σύνθεση συνυπάρχουν στοιχεία της βαλκανικής αρχιτεκτονικής και νεότερες επιδράσεις του νεοκλασικισμού.
 
Χαρακτηρίστηκε διατηρητέο ως έργο τέχνης που χρειάζεται ειδική κρατική προστασία με την απόφαση

 
Πηγές 
 
1.    Υπ. Πολιτισμού  http://listedmonuments.culture.gr
2.    Αρχαιολογικό Κτηματολόγιο  https://www.arxaiologikoktimatologio.gov.gr
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου