Σάββατο 23 Απριλίου 2022

Eλευθερίας 109, Φλώρινα

Γενική άποψη από street View (2014)

Λεπτομέρεια εξώστη από street View (2014)

Διεύθυνση : Eλευθερίας 109, Φλώρινα
 
Αρχιτεκτονική τάση :  Νεοκλασικό
 
Περιγραφή :
Είναι νεοκλασικό κτίριο της εποχής του μεσοπολέμου με ιδιαίτερα διακοσμητικά στοιχεία που το καθιστούν χαρακτηριστικό δείγμα της αρχιτεκτονικής της εποχής και των ευρωπαϊκών επιρροών (π.χ. ψευδοπαραστάδες και οργάνωση της όψης σε κάθετα μέρη, τοξωτή είσοδος με διακοσμητικό πλαίσιο, τοξωτή μπαλκονόπορτα με προεξέχουσα περιμετρική σύνθεση από διακοσμητικούς ψευδοκίονες, τοξωτό φεγγίτη με ακτινωτά καΐτια, επίκρανα, τοξωτές ταινίες με σταγόνες και έγχρωμους διακοσμητικούς υαλοπίνακες στα θυρόφυλλα, διακοσμητική κορνίζα της στέγης με σταγόνες, υψίκορμα ανοίγματα με διακοσμητικά πλαίσια και φατνώματα κάτω από αυτά κ.ά.).
Μαζί με τα γειτονικά του κτίρια αποτελεί μία ενότητα ομοειδών κτιρίων σε σειρά, που δημιουργούν ένα πολύ ενδιαφέρον ανάπτυγμα όψεων με οπτική συνέχεια και συνοχή.
Ακολουθεί την παρόμοια οργάνωση των όψεων του μετώπου των κτιρίων καθώς και την ενιαία μορφολογική και αρχιτεκτονική επεξεργασία του συνόλου των κτιρίων στο οποίο βρίσκεται (π.χ. ψευδοπαραστάδες και οργάνωση του μετώπου σε κάθετα μέρη, εξώστες στον όροφο, διακοσμητικές κορνίζες στις στέγες στο ίδιο περίπου ύψος των κτιρίων κ.ά).
 
Χαρακτηρίστηκε διατηρητέο με την απόφαση
 
ΥΜΑΘ 1945/05-06-2015  ΦΕΚ 133/ΑΑΠ/29-06-2015

Πηγές 
 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου