Παρασκευή 29 Απριλίου 2022

Αρχοντικό Ιωάννη Παπουτσάνη, Ελ. Βενιζέλου, Πλωμάρι Λέσβου

Γενική άποψη από street View (2011)

Γενική άποψη
Πηγή :  Πολιτιστικός Σύλλογος Πλωμαρίου «Πόλιον»  https://www.polion.gr

Κύρια είσοδος
Πηγή :  Πολιτιστικός Σύλλογος Πλωμαρίου «Πόλιον»  https://www.polion.gr

 
Διεύθυνση : Ελ. Βενιζέλου, Πλωμάρι Λέσβου
 
Επωνυμία :  Αρχοντικό Ιωάννη Παπουτσάνη
 
Αρχιτεκτονική τάση :  Εκλεκτιστικό
 
Χρόνος Κατασκευής :  τέλη του 19ου αιώνα
 
Αρχιτέκτονας :  Κωστής Μεταξάς
 
Περιγραφή :
Κτίριο εκλεκτιστικής μορφολογίας, ξεχώριζε για το εντυπωσιακό κοκκινωπό χρώμα του σοβά και των συμπαγών τούβλων στα παράθυρα, τη στέγη και τις γωνίες του, που ακόμα και σήμερα, ξεφτισμένο διατηρεί τη γοητεία του. Η πέτρα με την οποία κτίστηκε είναι η όμορφη πράσινη πέτρα, χαρακτηριστική της περιοχής.
 
Ιστορικά Λαογραφικά στοιχεία :
Πρόκειται για το αρχοντικό Ιωάννη Παπουτσάνη, που η οικογένειά του ίδρυσε τη θρυλική ομώνυμη σαπωνοποιία στο «Μάντσεστερ» της Λέσβου, το Πλωμάρι.
Kτίστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα από τον Ιωάννη Παπουτσάνη, γιο του Δημητρίου Παπουτσάνη, ιδρυτή του πρώτου ατμοκίνητου ελαιοτριβείου σαπωνοποιείου στο Πλωμάρι με έτος ίδρυσης το 1870 και εμπορικές δραστηριότητες που έφταναν στην Κωνσταντινούπολη, στη Σμύρνη, στον Πόντο, στη Μασσαλία, στη Γένοβα, στην Αλεξάνδρεια και τα εμπορικά κέντρα που ήκμαζαν τον 19ο αιώνα.
Ο πολυπράγμων Παπουτσάνης όχι μόνο είχε δικό του πλοίο για να μεταφέρει τα εμπορεύματά του, αλλά αντιλήφθηκε νωρίτερα από οποιονδήποτε άλλο την ανάγκη της σαπωνοβιομηχανίας.
Ως αρχιτέκτονας αναφέρεται ο Κωστής Μεταξάς, συγγενής του βιομήχανου σάπωνος Αλκαίου Μεταξά. Λέγεται ότι ο Κωστής Μεταξάς συνεργαζόταν με τον μεγάλο αρχιτέκτονα της Μυτιλήνης Αργύριο Αδαλή, που υπογράφει που υπογράφει το ναό του Αγίου Θεράποντα, το Δημαρχείο της πόλης και πολλά νεοκλασικά της Μυτιλήνης και χρημάτισε βοηθός των αρχιτεκτόνων Θεοφίλου Χάνσεν και Ερνέστου Τσίλλερ.
 
Χαρακτηρίστηκε ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο και έργο τέχνης που χρειάζεται ειδική κρατική προστασία με την απόφαση
 

Πηγές 
 
Υπουργείο Πολιτισμού  http://listedmonuments.culture.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου