Τετάρτη 27 Απριλίου 2022

Μέγαρο Εξάρχου, Μητροπόλεως 3 & Tαγμ. Φουλεδάκη 6-8, Φλώρινα

Γενική άποψη από street View (2014)

Λεπτομέρεια όψης από street View (2014)

 Διεύθυνση :   Μητροπόλεως 3 & Tαγμ. Φουλεδάκη 6-8, Φλώρινα
 
Επωνυμία :  Μέγαρο Εξάρχου
 
Αρχιτεκτονική τάση :  Εκλεκτικιστικό
 
Χρόνος Κατασκευής :  1922-1923
 
Περιγραφή :
Οι όψεις του κτιρίου εμφανίζονται επίπεδες με ισοϋψείς αρμούς στο επίχρισμα, που διακόπτονται από τις κατακόρυφες ζώνες των ανοιγμάτων. Οι δύο όψεις του είναι οργανωμένες πάνω στην οικοδομική γραμμή του γωνιακού οικοπέδου. Στη λοξή απότμηση της γωνίας του κτηρίου, οργανώνεται ισόγειο κατάστημα. Η κύρια είσοδός του είναι στην οδό Μητροπόλεως. Η βάση του κτηρίου είναι από πωρόλιθο, ενώ η στέψη διαμορφώνεται με επίπεδη ζωφόρο. Χαρακτηριστική είναι η τριγωνική διαμόρφωση του αετώματος της κεντρικής προεξοχής προς την αυλή, που παραπέμπει στον πρώιμο Αθηναϊκό κλασικισμό, ενώ γενικότερα η μορφολογική επένδυση των όψεων αποτελεί δείγμα εκλεκτικιστικής αρχιτεκτονικής με πλούσιες αναφορές στον γαλλικό κλασικισμό.
 
Ιστορικά λαογραφικά στοιχεία :
Ο Χρήστος Έξαρχος αγόρασε το συγκεκριμένο οικόπεδο το 1922, από τρεις μουσουλμάνους, οι οποίοι φεύγουν από την πόλη, λόγω της ανταλλαγής των πληθυσμών. Η οικογένεια Εξάρχου ανήκει στις εύπορες, μεγαλοαστικές οικογένειες της εποχής.
Αποτελεί αντιπροσωπευτικό δείγμα του εκλεκτικισμού όπως εφαρμόστηκε στην αστική αρχιτεκτονική της Φλώρινας την περίοδο του Μεσοπολέμου και είναι σημαντικό για τη μελέτη της ιστορίας της αρχιτεκτονικής.
Σήμερα στεγάζει το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.
 
Χαρακτηρίστηκε ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο με την απόφαση
 
 
Πηγές 
 
1.  Υπουργείο Πολιτισμού  http://listedmonuments.culture.gr
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου