Σάββατο 6 Νοεμβρίου 2021

παλιό Τελωνείο, Μελούνας & Μιλτιάδου, Ελασσόνα Λάρισας

Γενική άποψη από street View (2011)

Κύρια όψη από street View (2011)

 
Διεύθυνση : Μελούνας & Μιλτιάδου, Ελασσόνα Λάρισας
 
Επωνυμία :  παλιό Τελωνείο
 
Περιγραφή :
Παρουσιάζει ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον για τη σύνθεση των όγκων του, τις αετωματικές απολήξεις των στενών του πλευρών, τη συμμετρία του, αλλά και για τα επιμέρους μορφολογικά του στοιχεία, όπως γωνιόλιθοι, τοξωτά ανοίγματα και διακοσμητικές ταινίες
Το κτίριο, ακολουθεί τον τύπο της ξυλόστεγης βασιλικής, ενώ τα μορφολογικά χαρακτηριστικά του επηρεάζονται από την τοπική λαϊκή αρχιτεκτονική σε συνδυασμό με αστικά νεοκλασικά πρότυπα. Η κάτοψή του παρουσιάζει την μορφή ενός διώροφου και δύο ισογείων κτισμάτων. Διαθέτει συμμετρικά τοξωτά ανοίγματα με διακοσμητικά στοιχεία γύρω από αυτά. Η πρόσοψη είναι διαμορφωμένη με πέτρινη ορθογωνική πλαισίωση, υπάρχουν σοβατισμένες όψεις και πέτρες κτισμένες στις γωνίες με τρόπο που θυμίζει κυφωτό σύστημα. Επίσης παρουσιάζει διαίρεση σε οριζόντιες ζώνες και διάκριση καθ΄ ύψος σε βάση, κορμό, στέγη. Κύρια υλικά κατασκευής είναι η πέτρα σε συνδυασμό με ξύλο, ενώ επιστεγάζεται με δίρριχτες στέγες.
 
Ιστορικά Λαογραφικά στοιχεία :
Από το έτος ίδρυσής του έως και το 1912 (απελευθέρωση Ελασσόνας) λειτούργησε ως τουρκικό τελωνείο. Στη συνέχεια περιήλθε στην κατοχή του Ανεξάρτητου Ελληνικού Κράτους, και πιο συγκεκριμένα στο Υπουργείο Οικονομικών. Ενοικιάστηκε σε βιομηχανία σιγαρέτων με την επωνυμία «Ανώνυμος Εταιρεία Σιγαρέτων Ελασσών», ιδιοκτησίας Γκούντα–Πάκα. Εξέδιδε πακέτα τσιγάρων έως το 1926 περίπου. Στη συνέχεια εγκαταστάθηκε η εφορεία καπνού και μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο στεγάστηκε εκεί το 2ο Δημοτικό Σχολείο Ελασσόνας.
Το 1960 πυρπολήθηκε και καταστράφηκε. Με την καθοδήγηση του τότε Εφόρου Αρχαιοτήτων Λάρισας δημιουργήθηκε η «Αρχαιολογική και Λαογραφική Εταιρεία Ελασσόνας», με σκοπό τη χρηματοδότηση από το κράτος. Το κτίριο περνάει στα χέρια του Υπουργείο Πολιτισμού. Γίνεται η μελέτη και με τη σύμπραξη και των τοπικών παραγόντων, το κτίριο αυτό, στολίδι της πόλης, αποκαταστάθηκε και ανακατασκευάστηκε πλήρως, με σκοπό να φιλοξενήσει μελλοντικά το Λαογραφικό Μουσείο της πόλης της Ελασσόνας.
 
Χαρακτηρίστηκε διατηρητέο έργο τέχνης που χρειάζεται ειδική κρατική προστασία με την απόφαση
 

Πηγές 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου