Τετάρτη 1 Σεπτεμβρίου 2021

Οικία Χρυσογέλου, Λόρδου Βύρωνος & Φρειδ. Κατάσου, Μεσολόγγι Αιτωλοακαρνανίας

Γενική άποψη
Πηγή :  https://messolonghibylocals.com

Γενική άποψη
Πηγή :  https://messolonghibylocals.com

Γενική άποψη
Πηγή :  https://odosell.blogspot.com

Γενική άποψη
Πηγή :  https://dolihos.gr

 
Διεύθυνση :  Λόρδου Βύρωνος & Φρειδ. Κατάσου, Μεσολόγγι Αιτωλοακαρνανίας
 
Επωνυμία :  Οικία Χρυσογέλου
 
Αρχιτεκτονική τάση :  Νεοκλασικό
 
Χρόνος Κατασκευής :  1885
 
Περιγραφή :
Πρόκειται για τριώροφο αρχοντικό που χτίστηκε το 1885 και αποτελεί ένα από τα πιο αξιόλογα νεοκλασικά της πόλης. Οι γεωμετρικές χαράξεις των όψεων, η αρμονική διάπλαση των όψεων, η ισορροπία των στοιχείων, η συμμετρία, οι αναλογίες των ανοιγμάτων, η σύνθεση των εξωστών και κυρίως οι αρχιτεκτονικές του λεπτομέρειες συνθέτουν ένα άριστο σύνολο, μνημείο αρχιτεκτονικής και τέχνης.
Παρουσιάζει ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον, καθώς αποτελεί δείγμα της αστικής αρχιτεκτονικής του τέλους του 19ου αιώνα της πόλης του Μεσολογγίου.
 
Ιστορικά λαογραφικά στοιχεία :
Ανήκε σε μία από τις πιο γνωστές και σημαντικές οικογένειες της πόλης, την οικογένεια “Χρυσόγελου” που ήταν οικογένεια αρκετών σπουδαίων δικηγόρων. Είναι δε γνωστό ότι η Μαρία Ν. Χρυσόγελου από το Μεσολόγγι, υπήρξε η πρώτη Ελληνίδα δικηγόρος του Αρείου Πάγου. Επίσης, στο Αρχοντικό φιλοξενούνταν κατά τα πολύ παλιότερα χρόνια οι μεγάλοι πολιτικοί, καθώς και μέλη της Βασιλικής οικογένειας, όταν επισκέπτονταν το Μεσολόγγι, κυρίως στις εορτές της Εξόδου. Εκεί είχε βρεθεί κάποτε και η παλιά άμαξα που μετέφερε τους επισήμους μέσα στην πόλη. Στα χρόνια της γερμανικής κατοχής στο κτίριο αυτό στεγαζόταν η Γκεστάπο.
Τα τελευταία χρόνια, το κτίριο ήταν ιδιοκτησίας των κληρονόμων Γεωργίου  Ν.Χρυσόγελου και τελικά αγοράστηκε από την τότε Νομαρχία Αιτωλοακαρνανίας που προέβη στις απαραίτητες μελέτες για τη συντήρηση και την αποκατάσταση του ιστορικού αυτού κτιρίου. Η αποκατάσταση του έγινε με σύγχρονες μεθόδους, χωρίς να αλλοιωθούν τα αρχιτεκτονικά του στοιχεία, που παρέμειναν όπως ήταν στα χρόνια της ακμής του. Η αποκατάσταση του κτιρίου ολοκληρώθηκε το 2014 και μετά το τέλος των εργασιών κατατέθηκαν προτάσεις για την αξιοποίηση του.
 
Χαρακτηρίστηκε διατηρητέο έργο τέχνης που χρειάζεται ειδική κρατική προστασία με την απόφαση
 
 
Πηγές 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου