Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2021

Ελ. Βενιζέλου 158, Δράμα

Γενική άποψη από street View (2014)

Σχέδιο όψης
Πηγή :  Δέσποινα Αϊβαζόγλου Δόβα Διδακτορική διατριβή
«Ο νεοκλασικισμός στην αστική αρχιτεκτονική της Δράμας»

 
Διεύθυνση :  Ελ. Βενιζέλου 158, Δράμα
 
Αρχιτεκτονική τάση :  Τοπική Αρχιτεκτονική
 
Περιγραφή :
Πρόκειται για μονοκατοικία που αποτελείται από ισόγειο, όροφο και καλύπτεται με δίρριχτη κεραμοσκεπή που διακόπτεται από υπερώο.
Η κύρια όψη διαιρείται σε οριζόντιες ζώνες με ταινία που δημιουργείται στο ύψος του δαπέδου του ορόφου. Στο κέντρο της κατασκευάζεται εξώστης μεγάλου μήκους που φέρεται από τρία επιμήκη φουρούσια. Στην επιφάνειά της διαμορφώνονται τέσσερις άξονες ανοιγμάτων. Στο ισόγειο αντιστοιχούν σε τρία παράθυρα και την κύρια είσοδο που τοποθετείται μεταξύ τους. Στον όροφο σχηματίζονται δύο κεντρικές εξωστόθυρες που πλαισιώνονται από δύο πλευρικά παράθυρα.
Στη βάση του κτίσματος διαμορφώνεται μικρή προεξοχή. Η υπόλοιπη επιφάνεια του ισογείου επιχρίεται με τραβηχτό επίχρισμα. Κατά το ύψος της ποδιάς των παραθύρων σχηματίζονται κατακόρυφοι αρμοί στον τύπο της ορθομαρμάρωσης. Στα υπέρθυρά δημιουργούνται αρμοί σε ακτινωτή διάταξη
Τα ανοίγματά του ορόφου περιβάλλονται με περιθώριο καμπύλης διατομής που συνοδεύεται κατά την εσωτερική και εξωτερική του περίμετρο από κυμάτια. Στο υπέρθυρο δημιουργείται διαπλάτυνση προς τα πλάγια. Το κέντρο του υπερθύρου τονίζεται με προεξέχοντα θολίτη που διακοσμείται με τρεις κατακόρυφες ραβδώσεις. Τα κατακόρυφα στοιχεία του πλαισίου απολήγουν σε επίπεδες βάσεις τραπεζοειδούς μορφής. Η ποδιά των παραθύρων διαμορφώνεται ως βάση για το πλαίσιο. Στις κατακόρυφες πλευρές της σχηματίζονται πεσσίσκοι με επίπεδη επιφάνεια. Στο τύμπανό της τοποθετείται ορθογωνικό διάχωρο που διακοσμείται από ανάγλυφο θωράκιο με καμπύλες αποτμήσεις στις γωνίες του.
Τα φουρούσια που φέρουν τον εξώστη έχουν κοίλη διατομή και κυβόσχημη απόληξη. Το κιγκλίδωμα αποτελείται από κατακόρυφες ράβδους σιδήρου.
Στην όψη του υπερώου που τοποθετείται σε υποχώρηση από την οικοδομική γραμμή, σχηματίζονται πέντε ανοίγματα.
 
 
Χαρακτηρίστηκε διατηρητέο έργο τέχνης που χρειάζεται ειδική κρατική προστασία με την απόφαση
 
 
Πηγές 
 
Δέσποινα Αϊβαζόγλου Δόβα Διδακτορική διατριβή
«Ο νεοκλασικισμός στην αστική αρχιτεκτονική της Δράμας»
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου