Δευτέρα 16 Αυγούστου 2021

οικία Αλ. Ροδάκη, Μεσαγρός, Αίγινα

Γενική άποψη
Πηγή :  https://www.greekarchitects.gr

 
Διεύθυνση :  Μεσαγρός, Αίγινα
 
Επωνυμία :  οικία Αλ. Ροδάκη
 
Αρχιτεκτονική τάση:  Λαϊκή αρχχιτεκτονική
 
Περιγραφή :
Το οίκημα διαθέτει μία ασύγκριτη πλαστικότητα στη διαμόρφωση του χώρου. Στις γωνιές της στέγης του δώματος υπάρχουν διαγώνια κεφάλια αφιερωμένα στους αέρηδες. Στην πρόσοψη τέσσερα αγαλματίδια, που που αναπαριστούν γουρούνι, ρολόι, φίδι και περιστέρι, συμβολίζοουν την Τύχη, το Χρόνο, το Κακό και την Ειρήνη. Κάθε τοίχος, κάθε γωνιά έχει τη σημασία του. Στις κολώνες του τζακιού χέρια ανεβαίνουν προς τα πάνω σα να προσεύχονται. Τα ημικυκλικά  πλαίσια ανοιγμάτων του σπιτιού προεξέχουν, με μοναδικό τρόπο, από την επιφάνεια του τοίχου και είναι στολισμένα με ανάγλυφα κλωνάρια, επηρεασμένα από την αρχαία ελληνική τέχνη. Ακόμα και στο εξωτερικό «φουρνόσπιτο» και στο πατητήρι υπάρχουν διακοσμήσεις σκαλισμένες (επίκρανα) στο πουρί, καθαρή απόδειξη της έντασης της διακοσμητικής διάθεσης του Ροδάκη. Στον τοίχο του πατητηριού διαβάζουμε χαραγμένο πάνω στο φρέσκο επίχρισμα:
 
Καλήτερα ο Άνθροπος
Να ήτον κρία πέτρα
Παρά πού έχη στόχαξη
Κε φρόνησης κε Μέτρα.
Έμαθα να ζω (;)
ΑΧ 1891 ΒΑΧ
 
Ιστορικά Λαογραφικά στοιχεία :
Πρόκειται για αριστούργημα λαϊκής αρχιτεκτονικής και σοφίας. Κτίστηκε στην ανατολική πλευρά λόφου με πανοραμική θέα στο χωριό και στη Βυζαντινή Παληαχώρα, με υλικά από το γύρω φυσικό περιβάλλον. Επηρεασμοί από ελληνική λαϊκή παράδοση, δοξασίες, σεβασμό και αγάπη για τη φύση είναι σαφέστατα αποτυπωμένοι σε κάθε λεπτομέρεια του οικήματος.
Πρώτος ο Γερμανός αρχαιολόγος A. Furtwangler ενδιαφέρθηκε για το Σπίτι του Ροδάκη, το 1901, κατά τη διάρκεια ανασκαφών της Γερμανικής Αρχαιολογικής Σχολής στο Ναό Αφαίας. Κατάλαβε την πολιτιστική αξία του, το μελέτησε και έστειλε εικόνες στο Μόναχο. Kris Vreislander, Julio Kaimi και άλλοι. Στην Ελλάδα έγινε γνωστό από τον Έλληνα Δημήτρη Πικιώνη, που εκπόνησε και σχετική μελέτη που βρίσκεται στο Μουσείο Μπενάκη, ενώ με το χώρο έχουν ασχοληθεί και άλλοι γνωστοί σχεδιαστές, αρχιτέκτονες ή σκηνοθέτες.
 
Χαρακτηρίστηκε ιστορικό διατηρητέο μνημείο και έργο τέχνης με την απόφαση
 

Πηγές 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου