Παρασκευή 27 Αυγούστου 2021

Βιβλιοθήκη Αδαμαντίου Κοραή, Κοραή 2, Χώρα Χίου

Γενική άποψη από street View (2014)

Πόρτα εισόδου
Πηγή :  ΥΠΠΟ  Δ..Π.Α.Ν.Σ.Μ.

 
Διεύθυνση :  Κοραή 2, Χώρα Χίου
 
Επωνυμία :  Βιβλιοθήκη Αδαμαντίου Κοραή
 
Χρόνος Κατασκευής :  1885
 
Περιγραφή :
Το κτίριο της Βιβλιοθήκης έχει τονισμένη είσοδο με τέσσερις κυλινδρικοούς αράβδωτοους κίονες από τη χαρακτηριστική δίχρωμη πέτρα Θυμιανών, οι οποίοι στηρίζουν επιστήλιο και αέτωμα. Οι γωνίες του κτιρίου κοσμούνται με ψευδοπαραστάδες με επίκρανα δωρικού τύπου. Με όμοιο τρόπο τα παράθυρα του ισογείου χωρίζονται με παραστάδες με δωρικά επίκρανα, τα οποία στηρίζουν τριγωνικό αέτωμα.
 
Ιστορικά Λαογραφικά στοιχεία :
Πρόκειται για αξιόλογο κτίριο με μορφολογικά στοιχεία του 19ου αιώνα και η διατήρησή του συντελεί στην ιστορική μνήμη ενός πρότυπου συγκροτήματος, εστίας πολιτισμού από τον 19ο αιώνα για όλο τον ελληνικό χώρο.
Η Δημόσια Κεντρική Ιστορική Βιβλιοθήκη Χίου “Κοραής” είναι μία από τις παλαιότερες και μεγαλύτερες της Ελλάδας. Η ιστορία της αρχίζει το 1792, οπότε λειτούργησε ως παράρτημα της Μεγάλης Σχολής της Χίου πρώτο δε πυρήνα της αποτέλεσαν τα βιβλία του Αδαμάντιου Κοραή και Ελλήνων λογίων ομογενών. Κατά τη Σφαγή της Χίου το 1822, η Βιβλιοθήκη καταστράφηκε, αλλά ο Κοραής απέστειλε και πάλι βιβλία. Μετά το θάνατο του Αδ. Κοραή, το 1833, και σύμφωνα με τη διαθήκη του, ένα μεγάλο μέρος των βιβλίων και των χειρογράφων του έρχονται στη Χίο.
Από τον τρομερό σεισμό του 1881 υπέστη τόσες ζημιές που κρίθηκε κατεδαφιστέο. Το1885, η Βιβλιοθήκη απέκτησε στέγη στο σημείο που βρίσκεται σήμερα. Φωτογραφίες της εποχής απαθανάτισαν την πρώτη μορφή του νεοκλασικού κτηρίου, με τις κολώνες από θυμιανούσικη πέτρα και το αέτωμα στην πρόσοψη. Το 1933 προστέθηκε το αναγνωστήριο και το υπόγειο με τις βιβλιοθήκες. Στο μεταξύ το 1928 αναγνωρίστηκε από την Ελληνική Πολιτεία ως ανεξάρτητη του Γυμνασίου με το επίσημο όνομα Δημόσια Βιβλιοθήκη Χίου Κοραής
Το 1948 άρχισε, με πρωτοβουλία του Φ. Αργέντη, η ανέγερση του δεύτερου ορόφου, ενώ σημαντικά έργα επέκτασης και εκσυγχρονισμού, πραγματοποιήθηκαν τα έτη 1975-1978, προκειμένου να στεγαστεί και η λαογραφική Συλλογή Φ. Αργέντη. Στο πέρασμα του χρόνου η Βιβλιοθήκη έχει συγκεντρώσει ανεκτίμητες συλλογές βιβλίων, χειρογράφων, περιοδικών, εφημερίδων, πινάκων, νομισμάτων, κειμηλίων και χαρτών που δώρισαν μεγάλοι πνευματικοί άνθρωποι.
Ανεκτίμητο θησαυρό της Βιβλιοθήκης αποτελεί η δωρεά του Μεγάλου Ναπολέοντα προς τιμήν του Αδαμαντίου Κοραή “Déscription de l’Egypte”, αποτελούμενη από 14 εικονογραφημένους τόμους (έκδοση (1809-1822).
 
Χαρακτηρίστηκε ιστορικό διατηρητέο μνημείο που χρειάζεται ειδική κρατική προστασία με την απόφαση
 

Πηγές 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου