Παρασκευή 13 Αυγούστου 2021

1ο Δημοτικό Σχολείο, Μύρινα Λήμνου

Γενική άποψη
Πηγή :  https://blogs.sch.gr/1dmyrin

Διεύθυνση :  Μύρινα Λήμνου

Επωνυμία :  1ο Δημοτικό Σχολείο 

 
Χρόνος Κατασκευής :  1903
 
Περιγραφή :
Αποτελεί αξιόλογο δείγμα λαϊκής αρχιτεκτονικής του τόπου, με έντονες νεοκλασικές αναφορές.

Ιστορικά Λαογραφικά στοιχεία : 
Το κτίριο ονομαζόταν αρχικά «Αστική Σχολή» και κατασκευάστηκε, όπως και  πολλά άλλα, από χρήματα που πρόσφεραν Λημνιοί που ζούσαν και εργάζονταν με επιτυχία στην Αίγυπτο.
Η Αστική Σχολή είχε ιδρυθεί το 1889 με πρωτοβουλία του προοδευτικού μητροπολίτη Λήμνου Κυρίλλου, αντικαθιστώντας την παρωχημένη πλέον Αλληλοδιδακτική Σχολή. Όμως, το κτίριο στο οποίο στεγαζόταν αποτεφρώθηκε από πυρκαγιά στις 16/17 Αυγούστου 1896, με αποτέλεσμα να υπολειτουργεί και οι μαθητές να φοιτούν "εκτεθειμένοι εις τον καύσωνα του ηλίου και εις τας βροχάς του χειμώνος", όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Η επιτροπή ανέγερσης της Νέας Αστικής Σχολής που συγκροτήθηκε, άρχισε να συγκεντρώνει εισφορές, αλλά ο ρυθμός προόδου των εργασιών ήταν πολύ αργός με αποτέλεσμα το 1900 η όλη προσπάθεια να έχει φτάσει σε αδιέξοδο και η αποπεράτωση να φαντάζει αδύνατη. Επί μία τριετία το κτίριο έμεινε ημιτελές ως τον Ιούνιο του 1903, οπότε προσήλθε αρωγός ο Νικόλαος Ντάλλης.
Στις 17-6-1903, με τηλεγράφημά του προς τον μητροπολίτη Διόδωρο ανακοίνωσε ότι αναλαμβάνει να αποπερατώσει το ημιτελές οικοδόμημα καθώς και να εξοπλίσει την Αστική Σχολή Κάστρου. Αυτή υπήρξε μεταξύ άλλων η μέγιστη ευεργεσία του Νικόλαου Ντάλλη.
Στις 28-12-1903, έγιναν τα επίσημα εγκαίνια της σχολής με προεξάρχοντα το διευθυντή Δημήτριο Γληνό, τον μετέπειτα μεγάλο παιδαγωγό που ξεκινούσε τότε από τη Λήμνο την καριέρα του.
Για την αποπεράτωση της σχολής ο Νικόλαος Ντάλλης δαπάνησε 525 λίρες Αγγλίας. Επίσης, έκαμε και άλλες δαπάνες για την κατασκευή βιβλιοθήκης, την προμήθεια εξοπλισμού κ.λπ. Το συνολικό πόσο που δαπάνησε έφτασε στις 700 λίρες. Η τοπική κοινωνία, αναγνωρίζοντας την προσφορά του, τοποθέτησε μια μαρμάρινη ευχαριστήρια επιγραφή στο ανώφλι της εισόδου της Σχολής, η οποία κοσμεί μέχρι σήμερα το κτίριο, το οποίο υπάρχει και στεγάζει το 1ο Δημοτικό Σχολείο Μύρινας:
                        «ΦΙΛΟΜΟΥΣΟΙ ΛΗΜΝΙΟΙ ΤΗΝ ΣΧΟΛΗΝ ΗΓΕΙΡΑΝ ΤΑΥΤΗΝ.
                           ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΔΕ ΔΑΛΛΗΣ ΠΡΟΦΡΩΝ ΕΙΣ ΠΕΡΑΣ ΗΓΑΓΕΝ
                                                                            1903»
Η Αστική Σχολή λειτουργούσε αρχικά ως επτατάξια εισάγοντας στο πρόγραμμα και το μάθημα της «Εμπορικής λογιστικής και καταστιχογραφίας» σε μια προσπάθεια να καλύψει τις εκπαιδευτικές ανάγκες της εποχής.
 
Χαρακτηρίστηκε ιστορικό διατηρητέο μνημείο και έργο τέχνης  με την απόφαση
 

Πηγές 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου