Κυριακή 4 Ιουλίου 2021

Θεοφράστειο Δημοτικό Σχολείο Ερεσός Λέσβου

Γενική άποψη
Πηγή :  https://www.lesvosnews.gr

 
Διεύθυνση :  Ερεσός Λέσβου
 
Επωνυμία :  Θεοφράστειο Δημοτικό Σχολείο
 
Αρχιτεκτονική τάση :  Νεοκλασικό
 
Χρόνος Κατασκευής :  1925-1928
 
Αρχιτέκτονας :  Αθανάσιος Δεμίρης
 
Περιγραφή :
Είναι ένα νεοκλασικό κτίριο με συμμετρική διάρθρωση των όψεων και ενδιαφέροντα επιμέρους νεοκλασικά στοιχεία, όπως είναι τα αετώματα, οι παραστάδες, οι διακοσμητικές σταγόνες, οι οριζόντιες ραβδώσεις που είναι χαραγμένες στα επιχρίσματα και άλλα. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η διαμόρφωση της κυρίας εισόδου. Τα προπύλαια του περιέχουν ένα μεγάλο αέτωμα και δύο Ιωνικούς κίονες από γκρι μάρμαρο. Τα πρόπυλα και οι γωνίες της στέγης διακοσμούνται με αγαλματίδια από μυθικές Σφίγγες.
Το διδακτήριο είναι χτισμένο σε σχήμα «Π», με 8 αίθουσες, 2 γραφεία, και 3 αίθουσες στον κάτω όροφο. Η έκταση του οικοπέδου είναι 4.900 τ.μ., από τα οποία τα 2.900 τ.μ. είναι αυλικοί χώροι. Οι διαστάσεις του Γυμνασίου είναι 40Χ25 τ.μ. και ο κήπος μπροστά στο κτίριο είναι 1.400 τ.μ..
 
Ιστορικά Λαογραφικά στοιχεία :
Αποτελεί ένα πολύ αξιόλογο δείγμα της εξέλιξης της αρχιτεκτονικής στο συγκεκριμένο χώρο.
Οι εργασίες για την ανέγερση του σχολικού μεγάρου «Θεοφράστειον» ξεκίνησαν το 1925 και ολοκληρώθηκαν το 1928 που έγιναν και τα εγκαίνιά του με Διευθυντή τον Φώτη Ξενέλλη. Περιοδεύων συντάκτης της καθημερινής πολιτικής εφημερίδας «Ταχυδρόμος» σημειώνει, θέλοντας να μας πληροφορήσει για το νεόκτιστο σχολείο ότι: «Το σχέδιο της ανεγέρσεως και εκτελέσεως του μεγαλοπρεπούς τούτου τεμένους των γραμμάτων οφείλεται εις την ευφυΐαν του δαιμόνιου Ερεσίου αρχιτέκτονος κ. Αθανάσιου Δεμίρη.»
μέχρι
Χαρακτηρίστηκε ιστορικό διατηρητέο μνημείο με την απόφαση
 

Πηγές 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου