Σάββατο 5 Ιουνίου 2021

πρώην Καπναποθήκη Schinasi Bros, Ελευθερίας 4, Καβάλα

Γενική άποψη
Φωτογραφία :  Θωμάς Νεδέλκος

Πόρτα εισόδου
Φωτογραφία :  Θωμάς Νεδέλκος

Το σήμα της εταιρείας
Φωτογραφία :  Θωμάς Νεδέλκος

Χρονολογία ανέγερσης στο υπέρθυρο
Φωτογραφία :  Θωμάς Νεδέλκος

 
Διεύθυνση :   Ελευθερίας 4, Καβάλα
 
Επωνυμία :  πρώην Καπναποθήκη Schinasi Bros
 
Χρόνος Κατασκευής :  1906
 
Αρχιτέκτονας :  William Burnet Tuthill
 
Περιγραφή :
Πρόκειται για ένα συγκρότημα κτιρίων στο οποίο η είσοδος γίνεται από ένα κεντρικό πέρασμα που δημιουργείται στο ισόγειο της 1ης καπναποθήκης και κλίνει στα δύο άκρα με δίφυλλες περίτεχνες μαντεμένιες πόρτες. Το κτίσμα αυτό είναι τετραώροφο με συμμετρική διάταξη ανοιγμάτων στην όψη και ελαφρές προεξοχές στα δύο άκρα και στο κέντρο. Οι προεξοχές αυτές τονίζονται με γωνιόλιθους στους δύο τελευταίους ορόφους. Μια απλή διακοσμητική ταινία διαχωρίζει οριζόντια την όψη σε δύο ζώνες που διαφέρουν μορφολογικά.
Η κάτω ζώνη αποτελείται από δύο σειρές παραθύρων με τούβλινη επένδυση ανάμεσα στις οριζόντιες στήλες ενώ στο διάστημα των κατακόρυφων στηλών υπήρχε κάποτε το μονόγραμμα της Εταιρείας σε μεταλλικό μενταγιόν.
Η πάνω ζώνη αποτελείται επίσης από δύο σειρές ορθογωνικών ανοιγμάτων όπου τα κατακόρυφα διαστήματα χαρακτηρίζονται από γραμμικά ορθογωνικά πλαίσια που φέρουν στο πάνω και κάτω μέρος διακοσμητικά στοιχεία με μορφή διπλού βέλους που συγκλίνουν προς το κέντρο.
 
Ιστορικά Λαογραφικά στοιχεία :
Οι αδερφοί Morris και Solomon Schinasi εγκατέστησαν την εταιρεία τους τo 1905 στην Καβάλα και έκτισαν τις καπναποθήκες στην πλατεία Ελευθερίας. Πρόκειται για μεγάλο συγκρότημα καπναποθηκών και γραφείων της εταιρείας, τα οποία εικάζεται ότι σχεδιάστηκαν από τον διάσημο αρχιτέκτονα William Burnet Tuthill. Τα κτίρια σήμερα (2021)δεν χρησιμοποιούνται. Στα κτίρια μπορείτε να διακρίνετε την επωνυμία και το διακριτικό σήμα της εταιρείας.
Είναι το μεγαλύτερο σε έκταση συγκρότημα καπναποθηκών (μαζί με αυτό της καπναποθήκης Herzog), και ίσως το πιο εντυπωσιακό.
 
Χαρακτηρίστηκε διατηρητέο έργο τέχνης με την απόφαση
 
Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε.  77613/6631α/17-12-1987  ΦΕΚ 55/Δ/27-01-1988

Πηγές 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου