Σάββατο 26 Ιουνίου 2021

Τσιμισκή 36 Θεσσαλονίκη

Γενική άποψη από street View (2019)

Διεύθυνση : Τσιμισκή 36 Θεσσαλονίκη
 
Χρόνος Κατασκευής :  1928

Αρχιτέκτονας :  Κωνσταντίνος Γιωτόπουλος

Περιγραφή :
Πρόκειται για τετραώροφο κτίριο που παρουσιάζει ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό και μορφολογικό ενδιαφέρον.
Η πρόσοψη του κτιρίου διαμορφώνεται με συμμετρικά ανοίγματα. Διακρίνεται η γνωστή τριμερής διάταξη (βάση, κορμός, επίστεψη), και ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα αρχιτεκτονικά διάρθρωση επιτυγχάνεται με τις πλευρικές προεξοχές (που καταλήγουν σε αέτωμα τριγωνικής μορφής), την απόλυτη συμμετρία της κατασκευής με άξονα το κέντρο, όπου τοποθετείται η είσοδος, τις διακοσμητικές ταινίες, τα μεγάλα φουρούσια στο γείσο της στέγης και τα ανάλογα με τη θέση φαρδύτερα ή πιο στενά μπαλκόνια.
Η ζώνη των υπερθύρων στον τελευταίο όροφο κοσμείται με σταγόνες, τριγλύφους και οριζόντιες ταινίες. Διακοσμητικά φουρούσια σε επιβλητική έξαρση υποβαστάζουν το γείσο. Οι μπαλκονόπορτες στις προεξοχές περιβάλλονται από κορνίζα με θολίτη στο κέντρο.
Στο εσωτερικό του κτιρίου η διαμόρφωση του χώρου της εισόδου τονίζεται με τις διακοσμήσεις οροφής (γύψινα, φωτιστικό) και δαπέδου (πολύχρωμα πλακάκια) και με τα επιτοίχια ανάγλυφα γύψινα πλαίσια. Η σκάλα παίρνει ιδανική ανάπτυξη σε καμπύλο χώρο, με τα απαραίτητα πλατύσκαλα και τα παράθυρα φωτισμού σε φωταγωγό, που καλύπτεται από μεταλλικό υαλοστάσιο (τζαμλίκι).
Επίσης οι εξωτερικές πόρτες των διαμερισμάτων είναι ξυλόγλυπτες με πλούσιο διάκοσμο στους ταμπλάδες και εντυπωσιακό υπέρθυρο σε μπαρόκ θέμα.
 
Ιστορικά Λαογραφικά στοιχεία :  
Το κτίριο κτίστηκε το 1928 και αποτελεί αντιπροσωπευτικό δείγμα εκφράζοντας την αρχιτεκτονική της εποχής του Μεσοπολέμου.

Χαρακτηρίστηκε έργο τέχνης και ιστορικό διατηρητέο μνημείο με την απόφαση
 

Πηγές 
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου