Τετάρτη 2 Ιουνίου 2021

Ιουστινιανού 27, Θεσσαλονίκη

Γενική άποψη από street View (2011)


Διεύθυνση :  Ιουστινιανού 27, Θεσσαλονίκη
 
Χρόνος Κατασκευής :  1928
 
Αρχιτέκτονας :  Βασίλειος Βασιλειάδης
 
Περιγραφή :
Τα σχέδια της μελέτης του 1925 δεν ανταποκρίνονται στη σημερινή μορφή του κτιρίου. Είναι βέβαιο ότι δεν υλοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της κατασκευής, τόσο σε επίπεδο κάτοψης όσο και σε επίπεδο όψης.
Η κύρια όψη (πρόσοψη) χαρακτηρίζεται στο μεγαλύτερο μέρος της από έντονη συμμετρία. Στο ύψος των 2 πρώτων ορόφων και επάνω στον κατακόρυφο άξονα συμμετρίας, υπάρχουν εξώστες που φέρουν αξιόλογες σιδεριές και στηρίζονται σε επιμελημένα φορούσια με ανάγλυφες διακοσμήσεις. Εκατέρωθεν των εξωστών, τα ανοίγματα πλαισιώνονται με κορνίζες, που ομαδοποιούν τους 2 ορόφους, καταλήγοντας σε καμπύλες αποτμήσεις. Η διακόσμηση γίνεται με μαιάνδρους και κατακόρυφα μοτίβα. Η γενική οργάνωση και τα επί μέρους μορφολογικά στοιχεία του κτίσματος φανερώνουν επιρροές εκλεκτικιστικές σε λιτή έκφραση.
Τα κουφώματα του κτιρίου και συγκεκριμένα τα εξωτερικά κουφώματα της πρόσοψης, καθώς και τα εσωτερικά ανήκουν στο σύνολό τους στην πρώτη φάση κατασκευής και διατηρούνται σε εξαιρετική κατάσταση. Τα κουφώματα της πίσω όψης έχουν αντικατασταθεί με μεταγενέστερα ξύλινα και παρουσιάζουν μεγάλες φθορές.
Το συνολικό εμβαδό του κτιρίου είναι 540 Μ², το οποίο κατανέμεται σε υπόγειο, υπερυψωμένο ισόγειο, δύο τυπικούς ορόφους και μικρή κατασκευή στο δώμα. Βρίσκεται σε οικόπεδο εμβαδού 169 Μ² με 10 Μ πρόσοψη και βάθος 16,9 Μ.
 
Ιστορικά Λαογραφικά στοιχεία :
Η άδεια ανοικοδόμησης εκδόθηκε το 1925, με αριθμό 1183 και οι οικοδομικές εργασίες ολοκληρώθηκαν -από προφορικές πληροφορίες- το 1928. Το όνομα του ιδιοκτήτη που εκδόθηκε η άδεια ήταν Ι. Καντζάς και του αρχιτέκτονα Β. Βασιλειάδης.
Σύμφωνα με τις προφορικές πληροφορίες του σημερινού ιδιοκτήτη, το κτίριο ανήκε και κατοικούνταν από την Χαρίκλεια Τουτσιλίδου, πρόσφυγα από το Μοναστήρι, η οποία το 1939 νοίκιασε τον 1ο όροφο στην οικογένεια Φωτίου Φωτιάδη. Το 1954 η οικογένεια Φωτιάδη αγόρασε το 2ο όροφο του κτιρίου στο όνομα Φωτιάδη Αναστασία σύζυγος Φωτίου και διέμεινε σε αυτόν. Το 1963 αγοράστηκε από την Ανώνυμο Κτηματική και Οικοδομική Εταιρεία Θεσσαλονίκης Α.Ε., μέλος της οποίας είναι η οικογένεια Αθανάσιου Φωτιάδη, απόγονοι του Φωτίου.
Στο ακίνητο έχει εκδοθεί τίτλος Μεταφοράς Συντελεστή Δόμησης με το
ΦΕΚ 644/Δ/20-06-1996
 
Χαρακτηρίστηκε διατηρητέο με την απόφαση
 

Πηγές 
 
Ελευθερία Δισλή :  Διπλωματική εργασία
«Αποκατάσταση-επανάχρηση διατηρητέου κτιρίου στην οδό Ιουστινιανού 27»
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου