Τετάρτη 23 Ιουνίου 2021

Βεργίνας 166, Δράμα

Κύρια όψη από street View (2014)

Γενική άποψη από street View (2014)

Διεύθυνση :  Βεργίνας 166, Δράμα
 
Χρόνος Κατασκευής :  1928
 
Περιγραφή :
Το κτίσμα αποτελείται από ισόγειο με καταστήματα και όροφο με χρήση κατοικίας. Καλύπτεται με ξύλινη στέγη που εγκλωβίζεται από στηθαίο κατά την κύρια όψη.
Το σχήμα της κάτοψης είναι Γ. Η εισέχουσα γωνία διαμορφώνεται προς τον οπίσθιο ακάλυπτο και η κύρια όψη προς την οδό Ρούσβελτ είναι ευθύγραμμη.
Η κύρια όψη οργανώνεται σε οριζόντιες ζώνες, αντίστοιχες με το ύψος και τη χρήση των ορόφων. Οι γωνίες του κτίσματος τονίζονται με παραστάδες. Στο ισόγειο δημιουργείται σειρά πεσσών που φέρουν επιστύλιο. Τα κενά μεταξύ των πεσσών καλύπτονται από τα υαλοστάσια των καταστημάτων και την είσοδο της κατοικίας.
Οι πεσσοί του ισογείου έχουν κορμό με επίπεδη επιφάνεια και επίκρανο που αποτελείται από άβακα και κυμάτια. Η επιφάνεια του επιστυλίου παραμένει ακόσμητη. Στις παραστάδες του ορόφου διακρίνονται ίχνη διακόσμησης με κατακόρυφες ταινίες.
Ο εξώστης φέρεται από συμπαγή φουρούσια που τοποθετούνται από ένα σε κάθε πεσσό του ισογείου. Τα φουρούσια έχουν τονισμένη την οριζόντια διάσταση. Η διατομή τους είναι κοιλόκυρτη με αναβαθμό. Οι πλάγιες όψεις τους διακοσμούνται περιμετρικά με ταινία. Το κιγκλίδωμα του εξώστη αποτελείται από κατακόρυφες ράβδους σιδήρου που ενώνονται ανά δύο με ρόδακες.
Οι εξωστόθυρες πλαισιώνονται με περιθώριο καμπύλης διατομής (εικ.660). Το κέντρο του υπερθύρου τονίζεται με κλειδί μεγάλου ύψους που φθάνει έως το κύριο γείσο και διακοσμείται με κατακόρυφες ραβδώσεις Στη συνάντηση του υπερθύρου με τους ορθοστάτες δημιουργείται διαπλάτυνση.
Η προεξοχή του κύριου γείσου υπογραμμίζεται με κυμάτια, ταινία και σειρά από οδόντες. Το στηθαίο έχει οριζόντια απόληξη και ακόσμητη επιφάνεια.
 
Ιστορικά λαογραφικά στοιχεία :
Αρχικός ιδιοκτήτης ήταν ο Κυριάκος Ιωαννίδης, τεχνίτης οικοδόμος, γνωστός ως Κάλφας.
 
Χαρακτηρίστηκε ιστορικό διατηρητέο μνημείο με την απόφαση
 
 
Πηγές 
 
Δέσποινα Αϊβαζόγλου Δόβα Διδακτορική διατριβή
«Ο νεοκλασικισμός στην αστική αρχιτεκτονική της Δράμας»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου