Δευτέρα 31 Μαΐου 2021

Καπναποθήκες Σπίρερ, Βασάνη Μικρασιατών & Μακρυνίτσας Βόλος

Γενική άποψη από street View (2019)

Γενική άποψη από street View (2014)

Γενική άποψη από street View (2014)

Διεύθυνση :  Βασάνη Μικρασιατών & Μακρυνίτσας Βόλος
 
Επωνυμία :  καπναποθήκες Σπίρερ
 
Αρχιτεκτονική τάση :  Βιομηχανική Αρχιτεκτονική
 
Περιγραφή :
Πρόκειται για αντιπροσωπευτικά και αξιόλογα κτίρια της βιομηχανικής αρχιτεκτονικής των αρχών του αιώνα, που συνδέθηκαν με την ανάπτυξη του συνδικαλιστικού κινήματος του τόπου.
Βρίσκονται στο κέντρο της πόλης και καταλαμβάνουν σχεδόν ολόκληρο ένα οικοδομικό τετράγωνο. Αποτελούνται:
α) Από το κυρίως κτίριο των αποθηκών που στεγάζεται με ξύλινη κεραμοσκεπή στέγη, έχει κάτοψη σε σχήμα Γ και αναπτύσσεται σε πέντε επίπεδα.
β) Από το κτίριο των γραφείων που αποτελείται από ισόγειο και όροφο και στεγάζεται με δώμα.
Στο κυρίως κτίριο των αποθηκών οι εξωτερικοί τοίχοι είναι κατασκευασμένοι από εμφανή λιθοδομή και κοσμούνται με απλά μορφολογικά και διακοσμητικά στοιχεία, όπως ταινίες που ορίζουν τα επίπεδα δαπέδων και ορόφων, κορνίζες που πλαισιώνουν τα ανοίγματα και αετωματική απόληξη της πρόσοψης. Όλα τα δομικά στοιχεία του εσωτερικού του κτίσματος είναι από ξυλοκατασκευή.
Στο κτίριο των γραφείων ακολουθήθηκε ο ίδιος τρόπος δόμησης με περισσότερο τονισμένα τα μορφολογικά και διακοσμητικά στοιχεία και χαρακτηριστική διαμόρφωση των στηθαίων του δώματος.
Η στατική κατάσταση του κτιρίου είναι καλή.

Ιστορικά λαογραφικά στοιχεία :
Κτίστηκε το 1926 για να στεγάσει την καπναποθήκη του εμπορικού οίκου Χέρμαν Σπίρερ και ΣΙΑ. Από το 1988 ανήκει στον δήμο. H μία πτέρυγά του φιλοξενεί δημοτικές υπηρεσίες και η άλλη πολιτιστικά γεγονότα. Εκεί στεγάζεται το Δημοτικό Κέντρο Ιστορίας και Τεκμηρίωσης, το οποίο περιλαμβάνει το αρχείο του δήμου και πλούσια βιβλιοθήκη. 
Χαρακτηρίστηκε ιστορικό διατηρητέο μνημείο με την απόφαση
 
 
Πηγές 
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου