Σάββατο 29 Μαΐου 2021

Βερναρδάκη & Κομνηνάκη 1, Μυτιλήνη

Γενική άποψη από street View (2011)

 
Διεύθυνση :  Βερναρδάκη & Κομνηνάκη 1, Μυτιλήνη
 
Αρχιτεκτονική τάση :  Νεοκλασικό
 
Χρόνος Κατασκευής :  1930
 
Περιγραφή :
Ένα πολύ ωραίο γωνιαίο μεγάλο νεοκλασικό κτίριο, διώροφο, που το ισόγειο του χρησιμοποιείται σαν κατάστημα, ενώ ο όροφος σαν κατοικία. Σε πολύ καλή δομική κατάσταση. Εξαιρετικής ποιότητας τα σιδερένια κιγκλιδώματα των μπαλκονιών.
Στις όψεις του κτιρίου εντυπωσιάζουν τα διακοσμητικά στοιχεία νεοκλασικού στιλ και τα μπαλκόνια με τις λεπτοδουλεμένες σιδεριές. Το κτίριο ενσωμάτωσε το προϋπάρχον κέντρο διασκέδασης “Ντάμα” (σημερινό μουσικό καφενείο) το οποίο ενώθηκε με το “νέο” κτίριο μέσω της διαμόρφωσης στοάς δημιουργώντας έτσι ένα ενιαίο διώροφο συγκρότημα.
Η στοά σε σχήμα Τ διέσχιζε το κτίριο και είχε τρεις εισόδους από τις οδούς Σαρανταπόρου, Κομνηνάκη και Βερναρδάκη. Οι δύο τελευταίες είσοδοι παραμένουν μέχρι και σήμερα. Στο κέντρο κυριαρχεί το αίθριο με τη μαρμάρινη σκάλα και στον όροφο γύρω-γύρω διαμορφώνονται οι διάδρομοι με τα γραφεία. Αρχικά υπήρχε και δεύτερη εσωτερική σκάλα στη στοά από την είσοδο της οδού Σαρανταπόρου η οποία αφαιρέθηκε κατά τη διάρκεια αλλαγών που έγιναν μετέπειτα στο κτίριο.
 
Ιστορικά Λαογραφικά στοιχεία :
Το κτίριο κτίστηκε το 1930 από τον Λέσβιο έμπορο και πρωτοπόρο Ιωάννη Κουτσουρίδη, ο οποίος μετανάστευσε στο Σουδάν και δημιούργησε μεγάλη περιουσία. Γυρίζοντας πίσω στη Μυτιλήνη κατασκεύασε το συγκρότημα διαμερισμάτων για επαγγελματική και εμπορική χρήση ως επένδυση για τους τέσσερις γιους του. Δυστυχώς άγνωστη παραμένει η ταυτότητα του αρχιτέκτονα.
Το ισόγειο είχε εμπορικό χαρακτήρα και αποτελούνταν αρχικά κυρίως από μεσιτικά γραφεία λαδιού και αποθήκες ενώ ο όροφος αποτελούνταν αποκλειστικά από γραφεία ως επί το πλείστον δικηγορικά. Κατά τη διάρκεια της Γερμανικής κατοχής οι χώροι χρησιμοποιήθηκαν ως γραφεία από τους Γερμανούς. Έκτοτε μέχρι και σήμερα το ισόγειο αποτελείται από χώρους εστίασης και ο όροφος στεγάζει γραφεία διαφόρων επαγγελμάτων.
 
Χαρακτηρίστηκε διατηρητέο με την απόφαση
 
Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε.  Π.Δ. α/12-11-1985  ΦΕΚ 731/Δ/31-12-1985

Πηγές 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου