Πέμπτη 27 Μαΐου 2021

Ευπόλιδος 14 & Κλεισθένους 6, Αθήνα

Γενική άποψη από street View (2014)

Διεύθυνση : Ευπόλιδος 14 & Κλεισθένους 6
 
Επωνυμία :  πολυκατοικία Σαράντη
 
Αρχιτεκτονική τάση :  Εκλεκτικιστικό
 
Χρόνος Κατασκευής :  1924
 
Αρχιτέκτονας :  Βασίλης Τσαγρής
 
Περιγραφή :
Πενταόροφο γωνιακό κτίριο. Χαρακτηριστική η επιβλητική είσοδος που οδηγεί στον ανελκυστήρα Stigler, το κεντρικό αίθριο που επιτρέπει τον φυσικό φωτισμό στους τέσσερις ορόφους, οι art deco λεπτομέρειες στις πόρτες, τα γείσα και τα κιγκλιδώματα, τα μωσαϊκά στους κοινόχρηστους χώρους.
Παρουσιάζει συμμετρικές διατάξεις. Τα δύο μπαλκόνια του πρώτου και δευτέρου ορόφου είναι ενιαία στην κύρια όψη, ενώ στον τρίτο όροφο διαμορφώνονται τα πλαϊνά και στον τέταρτο όροφο όλα τα ανοίγματα έχουν πλαίσια απλής μορφής, και ανάμεσά τους υπάρχουν πεσσοί με επίκρανα που στα άκρα τους καταλήγουν σε γεισίποδες. Υπάρχει ανώτατο γείσο με οδοντωτή ταινία. Η τοιχοποιία του ισογείου και του πρώτου ορόφου είναι ισόδομη με έντονους αρμούς. Στην πλαϊνή όψη διαφοροποιούνται οι προτελευταίοι άξονες με μεγαλύτερα μπαλκόνια ή προεξοχές. Στο ισόγειο τα καταστήματα είναι αλλοιωμένα από βιτρίνες και επιγραφές.
 
Ιστορικά Λαογραφικά στοιχεία :
Λειτούργησε αρχικά ως ξενοδοχείο για τους επισκέπτες των Χαυτείων και της πλατείας Ομονοίας κι αναμορφώθηκε το 1959 σε σχέδια Ιταλών μηχανικών για να στεγάσει γραφεία. Από τη δεκαετία του ‘60 το μέγαρο στεγάζει γραφεία δικηγόρων και συμβολαιογράφων, μεταφραστικές και λογιστικές υπηρεσίες και πιο πρόσφατα δημιουργικές ομάδες πόλης.
 
Χαρακτηρίστηκε διατηρητέο με την απόφαση
 
Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε.  21495/729α/12-02-1990  ΦΕΚ 102/Δ/06-03-1990
 
Πηγές 
 
3.    Αρχιτέκτονας :  Νίκος Καβαδάς
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου