Τετάρτη 31 Μαρτίου 2021

Καποδιστριακό Ορφανοτροφείο, Καποδιστρίου & Φανερωμένης, Αίγινα

Γενική άποψη από street View (2014)

Γενική άποψη από street View (2014)

Λεπτομέρεια όψης από street View (2014)

 
Διεύθυνση : Καποδιστρίου & Φανερωμένης, Αίγινα
 
Επωνυμία :  Καποδιστριακό Ορφανοτροφείο
 
Αρχιτεκτονική τάση :  Νεοκλασικό
 
Χρόνος Κατασκευής :  1828
 
Αρχιτέκτονας : Θεόδωρος Βαλιάνος
 
Περιγραφή :
Πρόκειται για μεγάλο συγκρότημα, διαστάσεων 140x80 μ., οργανωμένο γύρω από μια κλειστή εσωτερική αυλή.. Η αυστηρή συμμετρία και αναλογία του κτιρίου του ιδίου και των ανοιγμάτων του, τόσο της κάτοψης όσο και της όψης του, μας δηλώνουν ότι το κτίριο κατασκευάστηκε σύμφωνα με τον νεοκλασικό ρυθμό.
Εξωτερικά το κτίριο είναι ασοβάτιστο ενώ οι περιμετρικοί τοίχοι είναι από εμφανή λαξευτή λιθοδομή με ορθογωνικούς ακρογωνιαίους λίθους στις γωνίες του κτιρίου. Τα πλαίσια των παραθύρων είναι φτιαγμένα από μάρμαρο και είναι και αυτά στο ίδιο χρώμα με την πέτρα που είναι κατασκευασμένο το κτίριο ενώ κάθε άνοιγμα έχει από πάνω του ένα τριγωνικό αέτωμα επίσης ιδίου χρώματος. Η στέγαση γίνεται με ξύλινη δίριχτη κεραμοσκεπή στέγη (στέγη με ζευκτά).

Ιστορικά λαογραφικά στοιχεία :
Κτίστηκε το 1828 από τον αρχιτέκτονα Θεόδωρο Βαλιάνο, σε λιγότερο από ένα χρόνο, με οικοδομικά υλικά που φέρανε από το Άργος. Αρχικός προορισμός του ήταν η στέγαση, σίτιση και εκπαίδευση των ορφανών του απελευθερωτικού αγώνα. Εκτός από Εκκλησία και Νοσοκομείο, το Ορφανοτροφείο περιελάμβανε και 12 δωμάτια προορισμένα το καθένα για 30 παιδιά. Για τον σκοπό αυτό λειτούργησαν το αλληλοδιδακτικό Σχολείο και επαγγελματικά εργαστήρια για να μαθαίνουν τα παιδιά κάποια τέχνη. Έτσι διδάσκονταν: τυπογραφία, ωρολογοποιία, ραπτική, ξυλουργική, υποδηματοποιία και βιβλιοδετική.
Είναι το πρώτο και μεγαλύτερο Δημόσιο κτίριο που κτίστηκε από τον Ιωάννη Καποδίστρια. Στο κτίριο του ορφανοτροφείου στεγάστηκε το πρώτο Αρχαιολογικό Μουσείο. Μέσα στο ορφανοτροφείο κτίστηκε ο Ναός του Σωτήρα και η πρώτη Εθνική Βιβλιοθήκη. Εκεί στεγάστηκε το πρώτο Εθνικό Τυπογραφείο, λιθογραφείο και βιβλιοπωλείο και το πρώτο Ελληνικό Ωδείο. Το 1834 κλείνει και παραχωρείται στη Σχολή Ευελπίδων. Το 1842 λειτουργεί ως Λοιμοκαθαρτήριο. Το 1860 λειτουργεί ως φρενοκομείο. Από το 1866 έως το 1869 φιλοξενεί πρόσφυγες της Κρητικής Επανάστασης. Το 1880 μέχρι το 1984 με κάποιες μετατροπές λειτούργησε σαν φυλακή ασφαλείας για ποινικούς και πολιτικούς κρατούμενους. Τέλος από το 1990 μέχρι το 1999 στεγάζεται στον χώρο αυτό το Ελληνικό Κέντρο Περίθαλψης Άγριων Ζώων (ΕΚΠΑΖ).
 
Χαρακτηρίστηκε διατηρητέο νεότερο μνημείο με την απόφαση
 
ΥΠΠΕ  ΔΙΛΑΠ/Β1/Φ26/24081/718/12-07-1985  ΦΕΚ 467/Β/25-07-1985
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου