Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2021

Νίκης 63 θεσσαλονίκη, «Λέσχη Θεσσαλονίκης»

Γενική άποψη από street View (2019)

Λεπτομέρεια όψης
Πηγή :  https://thessarchitecture.wordpress.com

Πόρτα εισόδου
Πηγή :  https://thessarchitecture.wordpress.com

Άποψη εσωτερικού
Πηγή :  https://thessarchitecture.wordpress.com

 
Διεύθυνση :  Νίκης 63 θεσσαλονίκη
 
Επωνυμία :  «Λέσχη Θεσσαλονίκης»
 
Χρόνος Κατασκευής :  1925
 
Αρχιτέκτονας :  Γ. Σιάγας
 
Περιγραφή :
Είναι ένα από τα δείγματα neo-mauresque αρχιτεκτονικής της Θεσσαλονίκης. To neo-mauresque ρεύμα ήταν πολύ δημοφιλές για ψυχαγωγικά κτίρια στις ευρωπαϊκές πόλεις. Είναι τριώροφο, με όψη που χωρίζεται σε τρία κάθετα τμήματα. Οι ακριανοί άξονες είναι όμοιοι, ενώ ο κεντρικός διαφοροποιείται με το μεγαλύτερο πλάτος του και το τοξωτό άνοιγμα στον πρώτο, με τον χτιστό εξώστη. Στον δεύτερο όροφο όλα τα ανοίγματα είναι τοξωτά και ο εξώστης είναι σκεπαστός, αφού η πρόσοψη υποχωρεί προς τα μέσα. Χαρακτηριστικές είναι οι μεγάλες ξύλινες πόρτες εισόδου, με τους φεγγίτες με τα χρωματιστά γυαλιά.
 
Ιστορικά Λαογραφικά στοιχεία :
Η ιστορική Λέσχη Θεσσαλονίκης ιδρύθηκε το 1901 με την επωνυμία “ΝΕΑ ΛΕΣΧΗ” από επιφανείς Έλληνες πολίτες, κυρίως εμπόρους κι επιχειρηματίες. Απώτερος σκοπός της ίδρυσης ήταν η σύσφιξη των σχέσεων του ελληνικού πληθυσμού της Θεσσαλονίκης και η οικονομική ενίσχυση του Μακεδονικού Αγώνα, που τότε ξεκινούσε. Τα μέλη της ΝΕΑΣ ΛΕΣΧΗΣ συνεργάζονται στενά με το Ελληνικό Προξενείο στη Θεσσαλονίκη και τον πρόξενο Λάμπρο Κορομηλά. Το κτίριο της Λέσχης κτίστηκε το 1925, σε σχέδια του Γ. Σιάγα.
Το 1935 η «Νέα Λέσχη» μετονομάστηκε σε «Εμπορική Λέσχη». Κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής το κτίριο της Λέσχης επιτάσσεται από τους κατακτητές και στεγάζει γερμανικές υπηρεσίες, όπως τη Διοίκηση Θεσσαλονίκης – Αιγαίου και την Υπηρεσία Λογοκρισίας. Το κτίριο επιστρέφεται στα μέλη της Λέσχης στα τέλη της δεκαετίας του 1940. Έχει υποστεί, όμως, πολλές καταστροφές κι έχει λεηλατηθεί μεγάλο μέρος της κινητής περιουσίας (πίνακες ζωγραφικής, επίπλωση κ.λ.π.).
Το 1992 η «Εμπορική Λέσχη» άλλαξε όνομα για τελευταία φορά, λαμβάνοντας την τωρινή της ονομασία «Λέσχη Θεσσαλονίκης».
 
Χαρακτηρίστηκε διατηρητέο με την απόφαση
 
Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε.  Π.Δ.  α/02-11-1983  ΦΕΚ 734/Δ/28-11-1983
 
Πηγές 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου