Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2020

Οικία Αγγελικής Χατζημιχάλη, Αγγελικής Χατζημιχάλη 6, Αθήνα

Γενική άποψη από street View (2014)

Λεπτομέρεια όψης
Πηγή :  http://archaeologia.eie.gr

Πλαϊνή όψη
Πηγή :  http://archaeologia.eie.gr

Διεύθυνση :  Αγγελικής Χατζημιχάλη 6, Αθήνα
 
Επωνυμία :  Οικία Αγγελικής Χατζημιχάλη
 
Αρχιτεκτονική τάση :  Εκλεκτικιστική αρχιτεκτονική του Μεσοπολέμου με χρήση νεο-βυζαντινών και μακεδονίτικων στοιχείων,
 
Χρόνος Κατασκευής :  1927
 
Αρχιτέκτονας :  Αριστοτέλης Ζάχος
 
Περιγραφή :
Τριώροφη διπλοκατοικία. Χαρακτηριστικό δείγμα λαϊκότροπης εκλεκτικιστικής αρχιτεκτονικής του Μεσοπολέμου, με χρήση νεο-βυζαντινών (ή βυζαντινιζόντων) και μακεδονίτικων στοιχείων, σε μια πρωτοποριακή σύνθεση.
Το κτίριο έχει ύψος τριών ορόφων και στεγάζει ανεξάρτητο διαμέρισμα στο ισόγειο και διώροφη κύρια κατοικία. Οι κατόψεις χαρακτηρίζονται από λειτουργικότητα και απλοχωριά. Η μοντέρνα διάταξη συνδυάζεται ευρηματικά με παραδοσιακά θέματα και μνήμες. Στο ισόγειο δεσπόζουν ο μεγάλος προθάλαμος -σύγχρονη ερμηνεία του "δοξάτου" των βορειοελλαδίτικων αρχοντόσπιτων- και η τραπεζαρία με το τζάκι και τα ξυλόγλυπτα ερμάρια.
Οι όψεις του κτιρίου διαμορφώνονται με ήπια πλαστικότητα και ενσωμάτωση στοιχείων εμπνευσμένων από την παραδοσιακή αρχιτεκτονική της Βόρειας Ελλάδας και από τη Βυζαντινή μορφολογία: μεγάλες ξύλινες εξώθυρες, τρίλοβα παράθυρα με φεγγίτες, σαχνισιά, σκεπαστό εξώστη με τοξοστοιχία. Ο κήπος περιβάλλεται από ψηλή λιθόκτιστη μάντρα. H χειροποίητη διακόσμηση και επίπλωση του σπιτιού ήταν της επιλογής της ιδιοκτήτριας. Σχεδιάστηκε με βάση παραδοσιακά πρότυπα και περιλάμβανε αυθεντικά κομμάτια των συλλογών έργων λαϊκής τέχνης της Χατζημιχάλη από πολλές περιοχές της Ελλάδας.
Η κατοικία εκφράζει τόσο τα ενδιαφέροντα της ιδιοκτήτριας που ήταν πρωτοπόρος στην προσπάθεια για την διάσωση και την αναβίωση της λαϊκής τέχνης όσο και τα πιστεύω του αρχιτέκτονα, πρωτεργάτη της κίνησης για μια σύγχρονη αρχιτεκτονική με αυθεντικά ελληνικό χαρακτήρα.
 
Ιστορικά Λαογραφικά στοιχεία :
Πρόκειται για αξιόλογο κτίριο, έργο του Αρχιτέκτονα Αριστοτέλη Αδ. Ζάχου, κτισμένο το 1927. Αρχικά χρησιμοποιήθηκε ως κατοικία της πρωτοπόρας Ελληνίδας λαογράφου Αγγελικής Χατζημιχάλη. Σήμερα στεγάζει το Κέντρο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης του Δήμου Αθηναίων.
 
Χαρακτηρίστηκε διατηρητέο νεότερο μνημείο με την απόφαση
 
 
Πηγές 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου