Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2020

Μέγαρο Κοένκα & Σαούλ, Ι. Δραγούμη 33, Καποδιστρίου 2 & Θεσσαλονίκη

Γενική άποψη από street View (2011)

Σχέδιο όψης
Πηγή :  http://www.salonikajewisharchitecture.com

Διεύθυνση :  Ι. Δραγούμη 33, Καποδιστρίου 2 & Πάικου 6, Θεσσαλονίκη
 
Επωνυμία :  Μέγαρο Κοένκα & Σαούλ
 
Αρχιτεκτονική τάση :  Εκλεκτικιστικό
 
Αρχιτέκτονας :  Ζακ Μωσσέ (Πολιτικός Μηχανικός)  
 
Περιγραφή :
Αξιόλογο κτίριο με χαρακτηριστικά εκλεκτικιστικής αρχιτεκτονικής, πανταχόθεν ελεύθερο με ισόγειο και δύο ορόφους. Το ισόγειο οργανώνεται με μεγάλα ορθογωνικά ανοίγματα των καταστημάτων και διαχωρίζεται από τους ορόφους με αξιόλογο μεταλλικό στέγαστρο. Οι όψεις διαμορφώνονται σε στήλες με κατακόρυφους πεσσούς με κυφώσεις και οργανώνονται συμμετρικά με την εναλλαγή μικρότερων και μεγαλύτερων ανοιγμάτων (εξωστόθυρες με μικρούς εξώστες). Φυτικές ανάγλυφες διακοσμήσεις πάνω από τα ανοίγματα διαμορφώνουν ένα είδος στέψης ενώ το κτίριο στέφεται με ελαφρά προεξέχον γείσο.
Η υπ. αριθ. 1245/18.9.1925 οικοδομική άδεια αφορούσε κτίριο με υπόγειο, ισόγειο με μεσοπάτωμα και τρεις ορόφους, με δυνατότητα προσθήκης τετάρτου. Οικοδομήθηκαν ωστόσο μόνον οι δύο όροφοι. Στο ισόγειο διαμορφώθηκαν έντεκα καταστήματα, καθώς και η είσοδος στους ορόφους του κτιρίου, επί της Ίωνος Δραγούμη (στη θέση της εισόδου δημιουργήθηκε κεντρικό κατάστημα, όταν σταμάτησαν να χρησιμοποιούνται οι όροφοι). Τέλος, σε καθέναν από τους δύο ορόφους διαμορφώνονταν κατ’ αναλογία έντεκα γραφεία.
 
Ιστορικά Λαογραφικά στοιχεία :
Αρχικοί ιδιοκτήτες ήταν οι Δαυίδ Κοένκα του Γκεδαλιά, έμπορος υφασμάτων, ο Δαυίδ Ι. Αρδίτης, επίσης υφασματέμπορος, και ο Ισαάκ (Ιζακίνο) Ναβάρρο, έμπορος μετάλλων.
 
Χαρακτηρίστηκε διατηρητέο με την απόφαση
 
YMAK 3428/30-09-2016  Φ.Ε.Κ. 229/ΑΑΠ/04-11-2016).
 
Πηγές 
 
2.    Ιστοσελίδα  http://www.salonikajewisharchitecture.com
3.    Ιστοσελίδα  https://thessarchitecture.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου