Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2020

Κτίριο Προσκόπων, Βασ. Γεωργίου 1, Θεσσαλονίκη

Γενική άποψη από street View (2019)

 Διεύθυνση :  Βασ. Γεωργίου 1, Θεσσαλονίκη
 
Επωνυμία :  Κτίριο Προσκόπων
 
Περιγραφή :
Το κτίριο των προσκόπων, είναι κτίριο μοναδικής κομψότητας, με πλήθος διακοσμητικών ξυλόγλυπτων λεπτομερειών κάτω από τη στέγη και εντυπωσιακή επεξεργασία των θυρών. Η φέρουσα τοιχοποιία αποτελείται από εμφανείς πλήρεις οπτόπλινθους και ξυλοδεσιές ορθογωνικής διατομής. Η άφθονη ξυλεία που έχει χρησιμοποιηθεί δίνει ιδιαίτερο τόνο στην κυρίως όψη με την προβολή των στεγάστρων και των ιδιαίτερων ξυλόγλυπτων φυτικών θεμάτων. Επίσης ο κάναβος στις διαστάσεις των παραθύρων δημιουργεί μια ρυθμική επανάληψη που στην κυρίως όψη διακόπτεται με την παρεμβολή (3) τριών εμβόλιμων στεγών που τονίζουν την αρχή, την κύρια είσοδο και το τέλος του κτίσματος. Η είσοδος του κτιρίου τονίζεται ακόμα περισσότερο με την τοποθέτηση πρόσθετου ανεμοφράκτη, ιδιαίτερα διακοσμημένο με χρωματιστά τζάμια. Στρογγυλά ανοίγματα εξασφαλίζουν τον αερισμό της στέγης. Ξεχωριστό ενδιαφέρον παρουσιάζει το προσωπικό πρατήριο με τη σταυροειδή χαρακτηριστική κάτοψη σύγχρονης και όμοιας κατασκευαστικής αρχής με το προηγούμενο (εμφανείς πλήρεις οπτόπλινθοι, ορθογωνικής διατομής ξυλοδεσιές κατά τον οριζόντιο και κατακόρυφο άξονα).
Το ξύλινο περίπτερο που βρίσκεται στο πεζοδρόμιο έξω αριστερά από το κτίριο των προσκόπων έχει ιδιόμορφη οκταγωνική άποψη με (με στενές πλευρές στις γωνίες) και πυραμιδοειδή τετράρριχτη στέγη από τσίγκο. Επίσης τα παράθυρα των όψεων του κλείνουν με σιδερένια ρολά.
 
Ιστορικά Λαογραφικά στοιχεία :
Παρουσιάζει και ιστορικό ενδιαφέρον γιατί χρησιμοποιήθηκε ως ωδείο, γραφεία της ΔΕΘ και ως στέγη οικογενειών προσφύγων.
Κατασκευάστηκε στην διάρκεια του Α' Π.Π. από τις Γαλλικές Δυνάμεις και παραχωρήθηκε στην Σερβία για να στεγάσει τις Κυβερνητικές Υπηρεσίες της (εξόριστη τότε Σερβικής Κυβέρνησης από την Αυστροουγγαρία.) καθώς και το Στρατιωτικό της Επιτελείου.
Το 1930, στέγασε το 1ο Κρατικό Ωδείο που ιδρύθηκε στην Ελλάδα από τον Ελευθέριο Βενιζέλο ενώ από το 1945, παραχωρήθηκε στους Προσκόπους της Θεσσαλονίκης.

Χαρακτηρίστηκε διατηρητέο νεότερο μνημείο με την απόφαση
 

Πηγές 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου