Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2020

συγκρότημα κτιρίων 8ης Μεραρχίας, πλ. Δημοκρατίας Ιωάννινα

Γενική άποψη
Πηγή :  http://www-ioa.epcon.gr

 
Διεύθυνση :  πλ. Δημοκρατίας Ιωάννινα
 
Επωνυμία :  συγκρότημα κτιρίων 8ης Μεραρχίας
 
Χρόνος Κατασκευής :  1879
 
Περιγραφή :
Το κτίριο χαρακτηρίζεται από τη διπλή τοξωτή κλίμακα που οδηγεί στην κεντρική είσοδο στον όροφο. Η κάτοψη διαμορφώνεται σε σχήμα Π, καθώς προεξέχουν τα ακριανά μέρη. Το κτίσμα αναπτύσσεται σε ισόγειο με δύο ορόφους και καλύπτεται με κεραμοσκεπή. Η μορφολογία είναι λιτή, με τα μεγάλα φωτιστικά ανοίγματα τοποθετημένα συμμετρικά. Το κεντρικό τμήμα του δευτέρου ορόφου έχει εξώστη με περίτεχνη σιδεριά.
 
Ιστορικά Λαογραφικά στοιχεία :
Το κτίριο της Ογδόης Μεραρχίας οικοδομήθηκε κατά την τελευταία οθωμανική περίοδο της πόλης. Σύμφωνα με τις πηγές, η ανέγερση ολοκληρώθηκε το 1879 από τον χριστιανό Οθωμανό διοικητή του βιλαετίου των Ιωαννίνων Ρασήμ Πασά (1826 - 1897). Στη θέση του κτιρίου βρισκόταν το ανάκτορο του Μουχτάρ, γιου του Αλή Πασά.
Το κτήριο της Μεραρχίας, γνωστό κατά την οθωμανική περίοδο ως «Κονάκι», φιλοξένησε τις συνεδριάσεις του οθωμανικού στρατού πριν την παράδοση της πόλης στα ελληνικά στρατεύματα στις 20 Φεβρουαρίου 1913, κατά τον Α΄ Βαλκανικό Πόλεμο.
Το κτίριο φέρει την επιγραφή «VIII Μεραρχία Ηπείρου - Κατσιμήτρος», τιμώντας το Διοικητή της Ογδόης Μεραρχίας υποστράτηγο Χαράλαμπο Κατσιμήτρο, ο οποίος επέμεινε ότι η κύρια εισβολή των ιταλικών στρατευμάτων προς την Ήπειρο θα διεξαχθεί στα στενά του Καλπακίου και κατόρθωσε εκεί να ταπεινώσει τις φαινομενικά ισχυρότερες δυνάμεις του άξονα.
 
Χαρακτηρίστηκε διατηρητέο νεότερο μνημείο με την απόφαση
 
ΥΑ Φ31/62695/7210 π.ε./15-1-1977  ΦΕΚ 42/Β/25-1-1977

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου