Κυριακή 1 Νοεμβρίου 2020

Αρχοντικό Χατζηαργύρη, Ρήγα Φεραίου 19 Άλλη Μεριά Μαγνησίας

Γενική άποψη από street View (2014)

Γενική άποψη
Πηγή : http://www.efsyn.gr

Λεπτομέρεια όψης
Πηγή :  https://www.secretvolos.gr

Λεπτομέρεια εισόδου
Πηγή :  https://www.secretvolos.gr

 
Διεύθυνση :  Ρήγα Φεραίου 19 Άλλη Μεριά Μαγνησίας
 
Επωνυμία :  Αρχοντικό Χατζηαργύρη
 
Χρόνος Κατασκευής :  1864
 
Περιγραφή :
Απλός πρισματικός όγκος. Τα πλήρη υπερτερούν στα κενά. Τα ανοίγματα είναι ορθογωνικά, μικρών διαστάσεων με ξύλινα κουφώματα και προστατευτικές σιδεριές στο εξωτερικό τους. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η διαμόρφωση της εισόδου στην ανατολική όψη του κτιρίου.
Το αρχοντικό ανήκει στην τρίτη, τη λεγόμενη ύστερη, περίοδο της πηλιορείτικης αρχιτεκτονικής. Τα αρχοντικά αυτής της περιόδου είναι πιο σύγχρονα και καινοτόμα. Διαθέτουν δύο ή τρεις ορόφους, ενώ χαρακτηρίζονται από τις λιτές γραμμές, τις μαρμάρινες λεπτομέρειες και τις απόλυτα συμμετρικές όψεις. Περίτεχνες ξύλινες εξώπορτες, μεγάλα και συμμετρικά παράθυρα, σιδερόφρακτα μπαλκόνια, μεγάλες σκάλες και τρίλοβα τόξα συμπληρώνουν την κατασκευή, ενώ η κεντρική είσοδος συνδέεται απευθείας με τη μακρόστενη σάλα.
 
Ιστορικά λαογραφικά στοιχεία :
Αποτελεί αντιπροσωπευτικό δείγμα αρχιτεκτονικής, όπως αυτή διαμορφώθηκε στο δεύτερο μισό του περασμένου αιώνα στην περιοχή του Πηλίου.
Αρχικός ιδιοκτήτης του αρχοντικού ήταν ο γιατρός Ιωάννης Χατζηαργύρης (1831-1908). Γεννήθηκε στην Πορταριά και διακρίθηκε για τους αγώνες του κατά των Τούρκων, αλλά και τις φιλανθρωπίες προς τους πάσχοντες. Διετέλεσε δήμαρχος Βόλου και απεδείχθη «άριστος των οικονομικών του δήμου διαχειριστής, αυστηρότερος του δέοντος φρουρός των εισφορών του λαού», όπως είχε γράψει η «Θεσσαλία» το 1899. Στη το αρχοντικό συνέχεια αγοράστηκε από τον δημοσιογράφο Κώστα Στούρνα.
Το 1963 ο Κώστας και η Σμαράγδα Στούρνα δώρισαν το κτίριο στο Σύλλογο Αρχιτεκτόνων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών στη μνήμη του γιου τους. Σκοπός της δωρεάς ήταν η διαμόρφωση του κτιρίου σε Ξενώνα για τους σπουδαστές των Αρχιτεκτονικών Σχολών Αθήνας και Θεσσαλονίκης, καθώς και της Σχολής Καλών Τεχνών.
Στο ακίνητο έχει εκδοθεί τίτλος Μεταφοράς Συντελεστή Δόμησης με το
ΦΕΚ 1346/Δ/20-11-1996
 
Χαρακτηρίστηκε διατηρητέο νεότερο μνημείο με την απόφαση
 
Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε.  44052/4549α/17-06-1988  ΦΕΚ 509/Δ/15-07-1988
 
Πηγές 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου