Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2020

Μέγαρο Καζές, Αγ. Μηνά Ί. Δραγούμη 8 & Τσιμισκή 9, Θεσσαλονίκη

Γενική άποψη από street View (2019)

Λεπτομέρεια όψης από street View (2019)

Σχέδιο όψης
Πηγή :  http://www.salonikajewisharchitecture.com

Λεπτομέρεια εισόδου
Πηγή :  https://thessarchitecture.wordpress.com

 
Διεύθυνση :   Αγ. Μηνά Ί. Δραγούμη 8 & Τσιμισκή 9, Θεσσαλονίκη
 
Επωνυμία :  Μέγαρο Καζές

Αρχιτεκτονική τάση :  Νεοκλασικό

Χρόνος Κατασκευής : 1922-1924
 
 
Περιγραφή :
Αποτελείται από υπόγειο, ισόγειο και τέσσερις ορόφους. Στο ισόγειο διαμορφώνονται έξι μαγαζιά με μεσοπάτωμα. Σε καθένα από τους δύο πρώτους ορόφους διαμορφώνονται εννιά γραφεία και ειδικότερα πέντε μονόχωρα, δυο δίχωρα και τρίχωρα. Σε καθένα από τους επόμενους ορόφους διαμορφώνονται τέσσερα διαμερίσματα.
Στην αρχική του μορφή αποτελείται από ισόγειο και δύο ορόφους και είναι χαρακτηριστικό δείγμα νεοκλασικισμού. Υπάρχει πλήρης συμμετρία στις όψεις και στα ανοίγματα και το κεντρικό τμήμα της κύριας όψης προβάλει ελαφρά, καταλήγει σε τριγωνικό αέτωμα και φέρει ανάγλυφη φυτική διακόσμηση. Οι κάθετες ζώνες υπογραμμίζονται με ψευδοπαραστάδες που φέρουν οριζόντιες ραβδώσεις. Στο εσωτερικό, οι χώροι οργανώνονται περιμετρικά γύρω από το υαλοσκεπές αίθριο το οποίο χαρίζει φυσικό φως στον χώρο. Πάνω από την κεντρική είσοδο παρατηρούμε ημικυκλικό φεγγίτη που επίσης συμβάλλει στον φωτισμό του χώρου. Την δεκαετία ’00 το κτίριο δέχθηκε προσθήκη τριών επιπλέον ορόφων με αποτέλεσμα να χαθεί ο χαρακτήρας του.
 
Ιστορικά Λαογραφικά στοιχεία :
Αρχικός ιδιοκτήτης ήταν ο Ιακώβ Καζές (1846-1935): Έμπορος. Διετέλεσε Πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης. Προς τιμήν του ιδρύθηκε η Σχολή Καζές, το σημερινό βρεφοκομείο «Άγιος Στυλιανός».
Για το συγκεκριμένο οικόπεδο, στη βορειοανατολική γωνία των οδών Τσιμισκή και Ίωνος Δραγούμη (τότε οδός Μεγάλου Αλεξάνδρου) εκδόθηκαν δύο οικοδομικές άδειες, μία το 1922 από τον μηχανικό Αναστάσιο Ζαχαριάδη και μία ένα χρόνο αργότερα από το γραφείο του Ξενοφώντα Παιονίδη με μελετητή αρχιτέκτονα τον Φιλήμονα Παιονίδη ανιψιό του Ξενοφώντα.
 
Χαρακτηρίστηκε διατηρητέο νεότερο μνημείο με την απόφαση
 
 
Πηγές 
 
 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου