Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2020

Ίδρυμα Βοσυνιώτη, 28ης Οκτωβρίου 19 & Νικηταρά, Τρίπολη

Γενική άποψη από street View (2019)

Διεύθυνση :  28ης Οκτωβρίου 19 & Νικηταρά, Τρίπολη
 
Επωνυμία :  Ίδρυμα Βοσυνιώτη
 
Αρχιτεκτονική τάση :  Νεοκλασικό
 
Χρόνος Κατασκευής :  1855
 
Περιγραφή :
Πρόκειται για διώροφο κτίσμα, αξιόλογο δείγμα νεοκλασικής αρχιτεκτονικής με συμμετρικές συνθέσεις στις όψεις και ισορροπημένο όγκο ενταγμένο αρμονικά στον πολεοδομικό ιστό της πόλης.
Είναι λιθόκτιστο έχει κεραμοσκεπή και όψη που την χαρακτηρίζει ένας άξονας αυστηρής συμμετρίας. Όλα τα μέλη του κτιρίου ακολουθούν αρμονικές αναλογίες, με επικράτηση της οριζόντιας, καθώς και των πλήρων, σε σχέση με τα κενά, δηλαδή τα κουφώματα.
Στο ισόγειο παραστάδες διαμορφώνουν τοξοστοιχία πάνω από την οποία υπάρχει απλό μεταλλικό στέγαστρο. Στον όροφο μεταξύ των ανοιγμάτων υπάρχει μια σειρά από κεραμικές ψευδοπαραστάδες με ραβδώσεις και κορινθιακά επίκρανα.
Η διακόσμηση είναι απλή, λιτή, με αρχιτεκτονικά στοιχεία παρμένα από την Αρχαία Ελληνική Μορφολογία. Τέτοια είναι οι ζώνες, οι παραστάδες, οι κίονες, πάντοτε ρυθμών κλασσικών (κορινθιακού), οι γλυφές, τα γείσα, τα θυρώματα, οι αρμοί, οι κορωνίδες, τα φουρούσια, τα αετώματα.
Ιδιάζον εξάλλου στοιχείο του νεοκλασικού σπιτιού υπήρξαν οι ζωγραφιστές διακοσμήσεις στο εσωτερικό, στην οροφή κυρίως αλλά και στους τοίχους στις πιο πλούσιες κατασκευές. Κάθε οροφή είναι ζωγραφισμένη με διάφορες ζωγραφιές.
 
Ιστορικά λαογραφικά στοιχεία :
Το κτίριο “Βρεφονηπιακός Σταθμός Ιδρύματος Ε. Βοσυνιώτη” κτίσθηκε περί το 1855.
Το κτίριο αυτό, που κάποτε φιλοξένησε την βασίλισσα Όλγα.
 
Χαρακτηρίστηκε διατηρητέο νεότερο μνημείο με την απόφαση
 
 
Πηγές 
 
Μαχαίρα Άννα - Αρφάνης Μανώλης   ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ
«Εκπαιδευτικά κτίρια 19ου αιώνα αρχές 20ου στον ευρύτερο Ελλαδικό χώρο (το παράδειγμα του ιδρύματος Βοσυνιώτη στην Τρίπολη)»
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου