Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2020

οικία Λαπαθιώτη, Κουντουριώτου 23 & Οικονόμου 30, Αθήνα

Γενική άποψη από street View (2019)

Γενική άποψη (1986)
Πηγή :  http://estia.minenv.gr/

Φωτογραφία: Σ.Β. Σκοπελίτης
Πηγή :  https://tetysolou.wordpress.com

Λεπτομέρεια ανωφλίου
Πηγή :  http://archaeologia.eie.gr

Διεύθυνση : Κουντουριώτου 23 & Οικονόμου 30, Αθήνα
 
Επωνυμία :  οικία Λαπαθιώτη
 
Αρχιτεκτονική τάση :  Νεοκλασικό
 
Χρόνος Κατασκευής :  1870 - 1879
 
Περιγραφή :
Πρόκειται για ένα αξιόλογο νεοκλασικού ρυθμού, διώροφο με υπερυψωμένο υπόγειο λιθόκτιστο, και μαρμάρινη σκάλα με σιδερένιο κιγκλίδωμα που οδηγεί στον όροφο. Τα παράθυρα είναι γερμανικού τύπου και οι πόρτες ταμπλαδωτές με φεγγίτη στο πάνω τμήμα τους. Τα μπαλκόνια έχουν σιδερένια κιγκλιδώματα, μαρμάρινο δάπεδο και στηρίζονται σε μαρμάρινα φουρούσια. Η στέγη είναι κεκλιμένη με κεραμίδια και έχει κεντρικό αέτωμα και ακροκέραμα.
Κτίριο με αδρές γραμμές από τα παλαιότερα της περιοχής. Επί της Οικονόμου η όψη είναι συμμετρική με πέντε σειρές ανοιγμάτων. Το κεντρικό τμήμα αντιστοιχεί σε τρία ανοίγματα και τονίζεται από την ελαφρά προεξοχή και τηναπόληξη του σε αέτωμα καθώς και από τον νεοκλασικό εξώστη του ορόφου με τα τέσσερα μαρμάρινα φουρούσια και το σφυρήλατο κιγκλίδωμα. Επί της Κουντουριώτου όψη με δύο ανοίγματα και ανάλογο εξώστη στον όροφο. Διαχωριστικά γείσα ορόφων και ανοίγματα με πλαίσια και γείσο ευθύγραμμο στο ισόγειο μεμορφή αετώματος στον όροφο. Ανάλογη διαμόρφωση εσωτερικών προς κήπο όψεων.
Η κλασική τριμερής διάρθρωση της πρόσοψης, με το αέτωμα και τον μεγάλο εξώστη με τα μαρμάρινα φουρούσια, και τα "τραβηχτά" διακοσμητικά στοιχεία επάνω από τα ανοίγματα, συνδυάζονται με μια παραδοσιακότερη εσωτερική συγκρότηση, με αυλή, εξωτερική κλίμακα και χαγιάτι.
 
Ιστορικά Λαογραφικά στοιχεία :
Στο σπίτι αυτό έζησε, έγραψε το μεγαλύτερο μέρος του έργου του και αυτοκτόνησε επί κατοχής, ο νεορομαντικός αντικομφορμιστής ποιητής Ναπολέων Λαπαθιώτης (1888-1944).
 
Χαρακτηρίστηκε διατηρητέο νεότερο μνημείο με την απόφαση
 
ΥΠΠΟ  ΔΙΛΑΠ/Γ/35104/1763/1-8-1984  ΦΕΚ 671/Β/20-9-1984
Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε.  75566/4609α/31-10-1986  ΦΕΚ 1153/Δ/27-11-1986

2 σχόλια:

  1. Οι ημέρες είναι όλες οι ίδιες, ο άνθρωπος κάνει την ιστορία.
    Νικηφόρος Βυζαντινός
    Μοιάζει απίστευτο πως αυτό το παλιό αρχοντικό του 1870 πέρασε τις μέρες του. Είναι η οικία Λαπαθιώτη. Τι χορούς φιλοξένησε, πόσους αξιωματούχους που πέρασαν και πάνε στον κόσμο των σκιών και κάθησαν στα σαλόνια του, τι μουσικές ακούστηκαν εκεί, πόσες συζητήσεις, πόσα γέλια μα και πόση ερήμωση, φτώχεια, και απαξίωση περασε και συνεχίζει να περνά.
    Μου μοιάζει αδύνατον να φανταστώ πως απο εκείνη την γωνιά της οδού Οικονόμου που περνώ καμιά φορά τα απομεσήμερα τα ζεστά του καλοκαιριού που δίνουν μιά απόκοσμη σιωπή στον τόπο,περνούσαν πριν πολλές πολλές δεκαετίες οι έφιπποι αξιωματικοί στις μεγάλες γιορτές για να χαιρετήσουν τον διοικητή τους της σχολής Ιππικού, Λεωνίδα Λαπαθιώτη.
    Σήμερα αφημένο στην τύχη του, αποδυκνείει οτι είπα στην αρχή. Πως οι μέρες είναι όλες οι ίδιες και πως οι άνθρωποι κάνουν την ιστορία, δίνουν αξία στο στο αιώνιο, σε αυτό που θα μείνει πίσω μας όταν και εμείς γίνουμε σκιές και κάποιες παλιές φωτογραφίες πεταμένες στα σκουπίδια...
    Μας αξίζει ίσως να πεταχτούμε στα σκουπίδια, διότι ποτέ δεν αποδείξαμε το αντίθετο προς όσους θα έρθουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή