Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2020

οικία Μπάλλα, Π. Mελά 10 Δράμα

Γενική άποψη από street View (2014)

Σχέδιο όψης
Πηγή :  Δέσποινα Αϊβαζόγλου Δόβα Διδακτορική διατριβή
«Ο νεοκλασικισμός στην αστική αρχιτεκτονική της Δράμας»


Διεύθυνση :  Π. Mελά 10, Δράμα

Επωνυμία :  οικία Μπάλλα

Χρόνος Κατασκευής :  1880-1890

Περιγραφή :
Διώροφη κατοικία. Αποτελείται από ημιυπόγειο και δύο ορόφους. Καλύπτεται με κεραμοσκεπή στέγη που προεξέχει γύρω από αυτό. Το οικόπεδό είναι μεσαίο. Έχει σχήμα τραπεζίου και το εμβαδόν του είναι 210 μ.2 περίπου. Η κάτοψη του κτίσματος είναι ορθογωνική και έχει εμβαδόν 105 μ2. Η πρόσβαση για την κατοικία πραγματοποιείται από τον εμπρόσθιο ακάλυπτο χώρο που έχει μορφή τριγωνική.
Η κανονική μορφολογική οργάνωση της όψης αναδεικνύεται με την πλαστική επεξεργασία των επί μέρους στοιχείων της και τη ρυθμολογική πλαισίωση των ανοιγμάτων της.
Η επιφάνεια της όψης των ορόφων επιχρίεται με τριπτό επίχρισμα και διαιρείται σε δύο οριζόνπες ζώνες με προεξέχον γείσο που τοποθετείται στο ύψος του δαπέδου του β’ ορόφου. Διαχωρίζεται επίσης με παραστάδες σε τρία κατακόρυφα διάχωρα, συμμετρικά διατεταγμένα ως προς κεντρικό κατακόρυφο άξονα. Σε κάθε διάχωρο τοποθετείται από ένας άξονας ανοιγμάτων. Στο κεντρικό δημιουργείται η κυρία είσοδος της κατοικίας στον α’ όροφο και στον β’ όροφο διαμορφώνεται ο εξώστης και η εξωστόθυρα. Στα πλευρικά διάχωρα σχηματίζονται παράθυρα.
 
Ιστορικά λαογραφικά στοιχεία :
Αποτελεί πολύ αξιόλογο δείγμα αστικής αρχιτεκτονικής, όπως αυτή αναπτύχθηκε στη Δράμα στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ού αι. λόγω της οικονομικής ευημερίας που προήλθε από την ανάπτυξη του εμπορίου του καπνού.
Η χρονολογία ανέγερσης του κτίσματος εντάσσεται στο χρονικό διάστημα 1880-1890. Η αρχική του χρήση ήταν ως διώροφη μονοκατοικία με εσωτερικό κλιμακοστάσιο. Μεταγενέστερα χρησιμοποιήθηκε ως δύο ανεξάρτητες κατοικίες.
 
Χαρακτηρίστηκε διατηρητέο νεότερο μνημείο με την απόφαση
 
ΥΠΠΟ  ΔΙΛΑΠ/Γ/2591/41508/1-9-1992  ΦΕΚ 591/Β/30-9-1992
 
Πηγές 
 
http://listedmonuments.culture.gr
Δέσποινα Αϊβαζόγλου Δόβα Διδακτορική διατριβή
«Ο νεοκλασικισμός στην αστική αρχιτεκτονική της Δράμας»
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου