Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2020

Οικία Μπενβενίστε, Δελφών Παρασκευοπούλου & Γ. Κωνσταντινίδη, Θεσσαλονίκη

 





          Γενική άποψη από street View (2011)




             Γενική άποψη από street View (2011)

Διεύθυνση :  Δελφών Παρασκευοπούλου & Γ. Κωνσταντινίδη, Θεσσαλονίκη
 
Επωνυμία :  Οικία Μπενβενίστε
 
Αρχιτεκτονική τάση :  Εκλεκτικιστικό
 
Χρόνος Κατασκευής :  1909
 
Περιγραφή :
Το κτίριο αποτελείται από τρεις ορόφους. Το ισόγειο λειτουργεί ανεξάρτητα με δική του είσοδο από την αυλή και περιλαμβάνει μια οικία και δύο καταστήματα.
Ο κάθε όροφος είναι ένα διαμέρισμα που στο κέντρο υπάρχει ένα σαλόνι και στις δύο πλευρές του ενώνει τα δωμάτια από τους δυο παράλληλους δρόμους. Η είσοδος στον πρώτο όροφο γίνεται από τη μαρμάρινη εξωτερική  σκάλα της αυλής που οδηγεί σε εσωτερικό κλιμακοστάσιο.
Το κτίριο χαρακτηρίζεται από εκλεκιστικά στοιχεία με λαϊκή αρχιτεκτονική και ρομαντική διακόσμηση. Εξωτερικά πλαισιώνεται από σιδερένια κιγκλιδώματα των μπαλκονιών (εξώστες), φυτικά και ελικοειδή ανάγλυφα κοσμήματα, απομιμήσεις υφάσματος στα κτιστά φουρούσια και κρεμαστές διάτρητες ξύλινες κορνίζες στη στέγη της σοφίτας. Επίσης χαρακτηριστικοί είναι οι δύο εξώστες στην οδό Δελφών, που δημιουργούν τραπεζοειδή σκεπαστό εξώστη με μπαλαούστρες (συμπαγή κολωνάκια) αντί για κάγκελο (κιγκλίδωμα).
Στον 2ο όροφο υπήρχαν οροφογραφίες που κοσμούσαν τους ορόφους αλλά  επικαλύφθηκαν από  αλλεπάλληλες στρώσεις ασβέστη.
Ο σεισμός του 1978 δεν επηρέασε τη στατικότητα του κτηρίου, αλλά δημιούργησε πολλές φθορές στα εσωτερικά και εξωτερικά επιχρίσματα και κατέστρεψε μέρος των οροφογραφιών.
 
Ιστορικά Λαογραφικά στοιχεία :
Είναι αξιόλογο δείγμα αρχιτεκτονικής των αρχών του αιώνα μας στην περιοχή της Θεσσαλονίκης. Ήταν ιδιοκτησία της Σερβέτ Χανούμ, συζύγου του Μουσταφά Τεφήκ Εφέντη.
Η χρονολογία ανοικοδόμησης του κτηρίου τοποθετείται μεταξύ 1907-1919. Η πιο τεκμηριωμένη πληροφορία για το κτίσμα χρονολογείται στο 1925, όταν το διατηρητέο περνάει στα χέρια της Υπηρεσίας Διαχείρισης ανταλλάξιμων μουσουλμανικών περιουσιών.
Υπάρχουν όμως στοιχεία στο Hulasa (φορολογικό βιβλίο) του 1911 που αναφέρουν ότι στην οδό Αβδούλ Κερήμ (παλιά ονομασία της οδού), ο Αβδούλ Κερήμ, γιος του Χατζή Μπεκήρ και συγγενής της ιδιοκτήτριας Σερβέτ Χανούμ, το είχε κτίσει ως apartman Hane τo 1909.

Χαρακτηρίστηκε διατηρητέο νεότερο μνημείο με την απόφαση
 
 
Πηγές 
 
 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου