Γενική άποψη από street View (2014) |
Γενική άποψη Πηγή : https://www.larissapress.gr |
Τοιχογραφία Πηγή : https://www.larissapress.gr |
Τοιχογραφία Πηγή : https://www.larissapress.gr |
Διεύθυνση
: Μεταξοχώρι Αγιάς Λάρισας
Επωνυμία
: Αρχοντικό των Φαβρ
Αρχιτεκτονική τάση : Τοπική παραδοσιακή
Χρόνος Κατασκευής : 1876
Περιγραφή :
Είναι ένα τριώροφο κεραμοσκέπαστο κτίριο, λιθόκτιστο με ξυλοδεσιές και κάτοψη σε σχήμα Γ, του οποίου η αρχιτεκτονική ακολουθεί σε γενικές γραμμές την τοπική παραδοσιακή τεχνοτροπία. Αντίθετα με τη λιτή εξωτερική μορφή, το εσωτερικό του κτιρίου έχει πλούσια διακόσμηση σε τοιχογραφίες που παρουσιάζουν εμφανείς δυτικές επιδράσεις.
Η αντίθεση της άκαμπτης εξωτερικής μορφής του κτιρίου με την πλαστικότητα των εσωτερικών χώρων καθιστά το αρχοντικό Φαβρ μοναδικό αρχιτεκτονικό δείγμα στον ελληνικό χώρο.
Ιστορικά Λαογραφικά στοιχεία :
Κτίσθηκε το 1876 από την οικογένεια Φαβρ, η οποία ήλθε στην Ελλάδα με μεγάλα κεφάλαια και με την προστασία της Γαλλικής Κυβέρνησης ίδρυσε στο Μεταξοχώρι εργοστάσιο ζυμαρικών και οινοποιείο και επέδειξε πλούσια φιλελληνική δραστηριότητα.
Ο Ελβετός βαρόνος Ευγένιος Φαβρ και η αγαπημένη του Στεφανία, χορεύτρια των Μουλέν Ρουζ, ήρθαν στο χωριό το 1872 φέρνοντας μαζί τα πλούτη και την ευρωπαϊκή κουλτούρα τους.
Το 1876 έφτιαξαν το σπίτι το οποίο ήταν πραγματικά τεράστιο, αφού κάθε όροφος έφτανε τα 300 τ.μ. Το διακόσμησαν με ακριβά έπιπλα και τοιχογραφίες, ενώ παράλληλα έκαναν πρωτοποριακές επενδύσεις στο Μεταξοχώρι: νοίκιασαν τα εκκλησιαστικά κτήματα, ασχολήθηκαν με το εμπόριο γιδόμαλλου, έστησαν εργοστάσια κηροποιείας, σαπωνοποιίας, μακαρονοποιίας και μεταξιού. Ο βαρόνος έγινε έτσι ένας άτυπος πρεσβευτής του τόπου επί τουρκοκρατίας.
Η Στεφανία, γνωστή στο χωριό ως Μαντάμα, εντυπωσίαζε τους ντόπιους κατεβαίνοντας με τα καπελίνα και τα καλοραμμένα ρούχα της στο χωριό έγινε μάλιστα και προστάτιδα των γυναικόπαιδων.
Στην ιστορία του ζεύγους, πάντως, το τέλος δεν υπήρξε αίσιο καθώς η απιστία της Μαντάμας με τον Ιταλό οικονόμο τους, έκανε τον βαρόνο να πνιγεί στον Πηνειό!
Χαρακτηρίστηκε ως έργο τέχνης και ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο με την απόφαση
ΥΠΠΕ ΔΙΛΑΠ/Γ/373/10252/26-3-1982 ΦΕΚ 164/Β/13-4-1982
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου