Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2020

Σχολή Ευελπίδων, Αμαλίας 22 & Τερζάκη, Ναύπλιο Αργολίδας

Γενική άποψη
Πηγή :  https://nafplio.gr

Διεύθυνση :  Αμαλίας 22 & Τερζάκη, Ναύπλιο Αργολίδας
 
Επωνυμία :  Σχολή Ευελπίδων
 
Χρόνος Κατασκευής :  πρό 1828
 
Περιγραφή :
Αξιόλογο τριώροφο "ενετικο" κτίριο με εμφανή λιθοδομή με μικρές ακανόνιστες πέτρες, κόκκινους πλίνθους και πωρόλιθους στις γωνίες. Το κτίριο έχει μπαλκόνια με μεταλλικά φουρούσια. ασύμμετρα τοποθετημένα στις όψεις του και πυκνά ανοίγματα - παράθυρα λαϊκού τύπου περσιδωτά εξώφυλλα και πόρτες ισογείου ταμπλαδωτές. Πάνω από τα ανοίγματα διακρίνεται τοξωτή κατασκευή. Το κτίριο επισκευάστηκε από τον Εϋδεκ για να στεγάσει την πρώτη Σχολή Ευελπίδων το 1829.
 
Ιστορικά Λαογραφικά στοιχεία :
Το 1828 Ο Ιωάννης Καποδίστριας θέλοντας να πλαισιώσει το Τακτικό Σώμα Στρατού με ικανά στελέχη , προχωράει με διάταγμα στην ίδρυση Στρατιωτικής σχολής την οποία και ονομάζει Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων. Σαν πρότυπο έθεσε τη Γαλλική Πολυτεχνική Σχολή δημιούργημα του Ναπολέοντα. Αναθέτει λοιπόν την εποπτεία της συγκρότησης και οργάνωσης στον Βαυαρό Συνταγματάρχη Καρλ Βίλχελμ φον Χάιντεκ ,ο οποίος ήταν εκείνη την εποχή διευθυντής του Τακτικού Στρατού. Ο ίδιος ο Καποδίστριας ονόμασε τους πέντε πρώτους μαθητές «Ευέλπιδες».
Την 1η Ιουλίου 1828 η Σχολή ιδρύεται στο Ναύπλιο με προσωρινό τίτλο «Λόχος των προγυμναστών» ενώ η διεύθυνση της ανατίθεται στον Ιταλό υπολοχαγό Ρωμύλο ντε Σαντέλι.
Σύμφωνα με μαρτυρία του κ. Κωστή Σαραβάνου μελετητή και επιβλέποντος μηχανικού κατά την αποκατάσταση που έγινε το 1975 το αρχικό χρώμα των κουφωμάτων ήταν κυπαρισσί. Δυστυχώς όμως ο στρατιωτικός διοικητής (με το προσωπικό του γούστο) επέβαλλε να βαφτούν μπλε (ατύχημα που επιβλήθηκε από την Αρχιτεκτονική επιτροπή και στα γειτονικά κτίρια).
 
Χαρακτηρίστηκε διατηρητέο νεότερο μνημείο με την απόφαση
 
Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε.  53128/4153α/23-09-1987  ΦΕΚ 1025/Δ/16-10-1987
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου