Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2020

Μέγαρο Ζενίθ, Ελ. Βενιζέλου 10 & Μητροπόλεως, Θεσσαλονίκη

Γενική άποψη από street View  (2014)    

Γενική άποψη
Πηγή :  https://thessarchitecture.wordpress.com

Λεπτομέρεια όψης 
Πηγή :  https://thessarchitecture.wordpress.com

Σχέδιο όψης
Πηγή :  http://www.salonikajewisharchitecture.com
                             

Διεύθυνση : Ελ. Βενιζέλου 10 & Μητροπόλεως, Θεσσαλονίκη

Επωνυμία :  Μέγαρο Ζενίθ

Χρόνος Κατασκευής :  1924

Αρχιτέκτονας :  Ζακ Μωσσέ

Περιγραφή : 
Το κτίριο είναι τριώροφο, με ισόγειο και πατάρι. Χαρακτηριστικό δείγμα εκλεκτικισμού με επιρροές νεοκλασικές αλλά και μπαρόκ. Χωρίζεται σε τρεις ευδιάκριτες οριζόντιες ζώνες (βάση-κορμός-στέψη / νεοκλασικισμός). Στην στέψη του 2ου ορόφου παρατηρούμε αετώματα των οποίων η δομή διακόπτεται από τους εξώστες του 3ου ορόφου. Στις όψεις κυριαρχούν οι 11 κορινθιακού τύπου κολώνες που τις χωρίζουν σε κάθετες ζώνες. Το επίχρισμα φέρει απομίμηση ισόδομου συστήματος δόμησης. Υπάρχει έντονη διακοσμητική διάθεση που εκφράζεται και με ανάγλυφες παραστάσεις φυτικών στοιχείων. Στην εξωτερική γωνία της ταράτσας υπήρχε χτιστό κιόσκι το οποίο κατέρρευσε με τον σεισμό του ’78

Ιστορικά Λαογραφικά στοιχεία : 
Αρχικοί ιδιοκτήτες ήταν κατά το ήμισυ οι αδελφοί Ισακίνο και Ρομπέρτο, που κατείχαν το μεγαλύτερο κοσμηματοπωλείο της Θεσσαλονίκης («Ζενίθ Α.Ε.», εξ ου και η ονομασία του κτιρίου). Το έτερο ήμισυ κατείχαν άλλοι οικοπεδούχοι (Ιωσήφ Σακιτούδη, Λεόν Γιομτώβ, Ζοζέφ Νισσήμ.
Η άδεια για την οικοδόμηση του οικοπέδου (857/14.6.1924) που ήταν από τα ακριβότερα της Θεσσαλονίκης εκδόθηκε πάνω σε μελέτη του μηχανικού Ζακ Μωσσέ. Το κτίριο περιλάμβανε υπόγειο, ισόγειο και τρεις ορόφους.
Το 1943 εγκαταστάθηκαν δημοτικές υπηρεσίες και παρέμειναν μέχρι το 1958.

Χαρακτηρίστηκε διατηρητέο με την απόφαση

Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. Π.Δ. α/02-11-1983  ΦΕΚ 734/Δ/28-11-1983

Πηγές  



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου