Σάββατο 29 Αυγούστου 2020

Βίλα Τουρκοβασίλη, Καλαμάτας & Χατζησαράντου, Τρίπολη

Γενική άποψη
Πηγή :  http://www.traveltripolis.gr

 
Γενική άποψη
Πηγή :  https://el.wikipedia.org

Διεύθυνση :  Καλαμάτας & Χατζησαράντου, Τρίπολη

Επωνυμία :  Βίλα Τουρκοβασίλη

Αρχιτεκτονική τάση :  Art nouveau

Χρόνος Κατασκευής :  αρχές του 20ου αιώνα

Ιστορικά λαογραφικά στοιχεία :

Η Βίλα Τουρκοβασίλη κτίστηκε στις αρχές του 20ου αιώνα από Ιταλό αρχιτέκτονα για λογαριασμό του Κωνσταντίνου Αργυρόπουλου, πλούσιου Έλληνα της διασποράς και χρησιμοποιήθηκε, για μικρό χρονικό διάστημα, ως οικία της οικογένειας Αργυρόπουλου. Είναι κτισμένη σε ρυθμό αρτ-νουβώ [Art nouveau], κίνημα που εμφανίστηκε ως αντίδραση στο πομπώδες και αυστηρό ύφος που επικρατούσε τότε στην Ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική. Το οικόπεδο όπου χτίστηκε ήταν προικώο της συζύγου του Αργυροπούλου Σοφίας η οποία ήταν κόρη του Δήμαρχου Δημητρίου Γεωργίτσα. Στην κυριότητα του Τουρκοβασίλη περιήλθε μετά τον γάμο του με την κόρη του Αργυρόπουλου όταν και του δόθηκε ως προίκα.

Ο Θεόδωρος Τουρκοβασίλης, νομικός στο επάγγελμα, συμμετείχε σε πολλές κυβερνήσεις. Σε αυτήν του Γούναρη, του Τσαλδάρη, του Κονδύλη. Με διαταγή του Μεταξά συλλαμβάνεται και εξορίζεται, μιας και συμμετείχε σε κίνημα ανατροπής του καθεστώτος. Το 1943 αναλαμβάνει τη διοίκηση της τράπεζας της Ελλάδος. Τρεις μήνες αργότερα όμως η κατοχική κυβέρνηση τον συλλαμβάνει εκ νέου και φυλακίζεται.

Στη διάρκεια της Κατοχής στο κτίριο στεγάστηκαν το στρατηγείο και οι επικοινωνίες των Γερμανών. Το 1958, καθώς η οικογένεια Τουρκοβασίλη είχε εγκατασταθεί στην Αθήνα, ο δικηγόρος–ιστοριοδίφης Δημήτριος Αθανασιάδης πρότεινε στο τότε Δήμαρχο Τριπόλεως Πολυχρονόπουλο να εξαγοράσει για λογαριασμό του Δήμου την Βίλα και να στεγάσει σ΄ αυτήν το Ιστορικό Αρχείο της. Το 1960, η βίλα προσφέρθηκε στο Δήμο έναντι τιμήματος 1.500 λιρών προς στέγαση οίκου ευγηρίας, πρόταση που δεν εισακούστηκε, και εγκαταλείφθηκε για χρόνια. Το οίκημα αποτέλεσε για χρόνια κοσμικό κόμβο της πόλεως και στο χώρο του έγιναν μερικές από τις πιο σημαντικές πολιτικές συναντήσεις του 20ου αιώνα. Στις 12 Δεκεμβρίου 2013, ο δήμος Τριπόλεως αποφάσισε την αγορά του κτιρίου με ένα στρέμμα από τον περιβάλλοντα χώρο του.

Χαρακτηρίστηκε διατηρητέο νεότερο μνημείο με την απόφαση

Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε.  344/47/05-01-1994  ΦΕΚ 99/Δ/03-02-1994

Πηγές 

http://estia.minenv.gr/

http://www.traveltripolis.gr

https://el.metapedia.org

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου