Παρασκευή 28 Αυγούστου 2020

Ερμού & Μαιζώνος 86, Πάτρα

Γενική άποψη από street View (2014)

Διεύθυνση :  Ερμού & Μαιζώνος 86, Πάτρα

Αρχιτεκτονική τάση :  Νεοκλασικό

Χρόνος Κατασκευής :  1920

Αρχιτέκτονας :  Γιάννης Βασιλείου

Περιγραφή :
Κτίριο τριόροφο με εσοχή. Στο ισόγειο με στοά. Επί της οδού Ερμού έχει καταστήματα στους ορόφους και κατοικίες. Υπάρχει διαχωριστικό γείσο μεταξύ του ισογείου και πρώτου ορόφου σε συνέχεια του δαπέδου των εξωστών. Οι εξώστες με μεταλλικό κιγκλίδωμα στον δεύτερο όροφο στηρίζονται σε απλά φουρούσια. Τα ανοίγματα σε απλό πλαίσιο και ξύλινα κουφώματα. Υπάρχει συμμετρική διάταξη των ανοιγμάτων στους ορόφους και οι άξονες συμμετρίας τονίζονται από τρίλοβες προεξοχές με ανοίγματα. Μεταξύ των ανοιγμάτων των προεξοχών υπάρχουν κατακόρυφες γλυφές. Το ανώτατο γείσο στηρίζεται σε μικρούς γεισίποδες. Το στηθαίο της εσοχής έχει μεταλλικό κιγκλίδωμα που διακόπτεται από τμήματα συμπαγή. Τόξα με πεντάλοβα ανοίγματα στο κεντρικό τμήμα της εσοχής επί της Μαιζώνος διαφοροποιούν τη μορφολογία του κτιρίου.

Ιστορικά Λαογραφικά στοιχεία : 
Στον πόλεμο το υπόγειο χρησιμοποιήθηκε ως καταφύγιο, ενώ μετά την συνθηκολόγηση των Ιταλών υπήρξε εδρα του Γερμανικιού Φρουραρχείου. Στην απελευθέρωση της πόλης από τους Γερμανούς, χρησιμοποιήθηκε ως στρατηγείο του Άρη Βελουχιώτη. Από εκεί έβγαλε τον λόγο την ημέρα της απελευθέρωσης.

Χαρακτηρίστηκε διατηρητέο νεότερο μνημείο με την απόφαση

Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε.   53119/4108α/27-08-1987  ΦΕΚ 1011/Δ/13-10-1987

Πηγές 

http://estia.minenv.gr/

2 σχόλια:

  1. Υπήρξε εδρα του Γερμανικιού Φρουραρχείου, όταν μετά την συνθηκολόγηση των Ιταλών ανέλαβαν οι Ναζί. (Πηγή: ''Η Πάτρα στην Κατοχή και στην Αντίσταση'' Έκδοση οίκου Γιάννη Πικραμένου, συγγραφή Γ. Μόσχος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστούμε για τις πληροφορίες. Ήδη τις συμπεριλάβαμε στην ανάρτηση.

      Διαγραφή