Πέμπτη 27 Αυγούστου 2020

Οικία Καλιδοπούλου, Αλεξάνδρειας 25 & Χατζηκώστα, Θεσσαλονίκη

Γενική άποψη από street View (2011)

Λεπτομέρεια όψης
Φωτογραφία :  Θωμάς Νεδέλκος

Λεπτομέρεια όψης
Φωτογραφία :  Θωμάς Νεδέλκος
Διεύθυνση :  Αλεξανδρείας 25 & Χατζηκώστα, Θεσσαλονίκη
 
Επωνυμία :  Οικία Καλιδοπούλου
 
Αρχιτεκτονική τάση :  Νεοκλασικό
 
Χρόνος Κατασκευής :  1926
 
Αρχιτέκτονας :  Αστέριος Πηγαδάς
 
Περιγραφή :
Πρόκειται για αξιόλογο δείγμα νεοκλασικής κατοικίας με ιδιαίτερα μορφολογικά στοιχεία στις όψεις (φουρούσια , ψευδομπαλούστρες, παραστάδες, υπέρθυρα φυτικά θέματα κ.λ.π.),
Αποτελείται από ημιυπόγειο και 3 ορόφους. Οι δυο βασικές όψεις επί της Αλεξανδρείας και της Χατζηκώστα είναι όμοιες, με τριμερή οργάνωση ανοιγμάτων (υψίκορμα με φεγγίτες), κεντρικό τμήμα που προβάλλει και σχηματίζει έρκερ στον 2ο και τον 3ο, παράθυρα με ψευδομπαλούστρες και εξωστόθυρες με εξώστες με μεταλλικά κιγκλιδώματα. Ενδιαφέροντα στοιχεία είναι τα ανοίγματα στις πλαϊνές πλευρές των έρκερ, τα περίτεχνα κιγκλιδώματα, τα φουρούσια αλλά και η δίφυλλη ξύλινη πόρτα με επιρροές Art Nouveau. Διακοσμητικά πλαίσια στα παράθυρα, ανάγλυφες οριζόντιες γραμμές και ένα ιδιαίτερο, έντονα προεξέχον ξύλινο γείσο που στηρίζεται σε περίτεχνα μεταλλικά φουρούσια. Στην πίσω πλευρά που κρύβεται σχεδόν από αναρριχητικό φυτό, ο κεντρικός άξονας τονίζεται με σκεπαστούς εξώστες με μπαλούστρες.
Στο εσωτερικό υπάρχει μεγάλη ξύλινη σκάλα που ενώνει τους ορόφους, χώροι υποδοχής καλεσμένων και ευρύχωρα, ψηλοτάβανα δωμάτια.
 
Ιστορικά Λαογραφικά στοιχεία :
Κτίστηκε το 1925 σε σχέδια του Αστέριου Πηγαδά για την οικογένεια του Σοφοκλή Στάγκου από την Σόφια και της Κωνσταντινουπολίτισσας Αρχοντούλας. Η κόρη τους Μαρία παντρεύτηκε τον Αλέξανδρο Καλλιδόπουλο και έμειναν στον τελευταίο όροφο. Το οίκημα έχει μείνει στην συλλογική μνήμη ως Οικία Καλλιδοπούλου. Κατά καιρούς κάποιο από τα τρία διαμερίσματα νοικιάζονταν και για ένα διάστημα έζησε εδώ ο βουλευτής και νομικός Στέλιος Νέστορας με την σύζυγό του, Άλκη Κυριακίδου-Νέστορος, καθηγήτρια λαογράφος..
 
Χαρακτηρίστηκε διατηρητέο έργο τέχνης με την απόφαση
 
 

Πηγές 
 
 
Παρατηρήσεις
Στο διάταγμα αναφέρεται εσφαλμένα Αλεξάνδρειας 29 αντί του ορθού Αλεξάνδρειας 25.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου