Παρασκευή 31 Ιουλίου 2020

Πύργος της Ζαρούχλας (Πύργος Ασημάκη Φωτήλα), Ζαρούχλα Αχαΐας


                                                                            Γενική άποψη                                                                                   Πηγή :  https://www.travel4fun.gr

Διεύθυνση :  Ζαρούχλα Αχαΐας

Επωνυμία :  Πύργος της Ζαρούχλας (Πύργος Ασημάκη Φωτήλα)

Περιγραφή :

Είναι χτισμένος σε οχυρή θέση δίπλα σε ρέμα με δύο πατώματα και είσοδο από τον 1ο όροφο ενώ το ισόγειο δεν είχε θύρα ούτε παράθυρα κι η είσοδος γινόταν από κάποια εσωτερική σκάλα. Στον δεύτερο και τελευταίο όροφο ο πύργος έχει πολεμίστρες ενώ πάνω από την είσοδο στον 1ο όροφο ζεματίστρα. Στον 1ο όροφο διασώζεται και σήμερα το οθωμανικό τζάκι που είχε.

Ιστορικά Λαογραφικά στοιχεία :

Ο Πύργος της Ζαρούχλας ή (λανθασμένα) Πύργος του Ασημάκη Φωτήλα ήταν οχυρωμένη κατοικία της οικογένειας Ντεμίρη, και κατόπιν πέρασε στην οικογένεια Φωτήλα. Ο πύργος σήμερα διατηρείται σε άριστη κατάσταση, ανακαινισμένος, και λειτουργεί σαν ξενώνας.

Άγνωστο πότε κατασκευάστηκε πρώτη φορά· η παράδοση λέει για τον δεσπότη του Μυστρά που έμεινε για λίγο καιρό στο χωριό και έχτισε τον πύργο. Άλλοι αναφέρουν ότι κατασκευάστηκε πιθανότατα τον 17ο αιώνα. Γνωστοί είναι οι ιδιοκτήτες του μετά την επανάσταση του 1821, όπου λανθασμένα έχει επικρατήσει η παράδοση ότι ιδιοκτήτης του ήταν και ο Ασημάκης Φωτήλας.

Χαρακτηρίστηκε διατηρητέο νεότερο μνημείο με την απόφαση

Πηγές 

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου