Πέμπτη 9 Ιουλίου 2020

Τσιμισκή 96 & Χρυσοστόμου Σμύρνης 22, Θεσσαλονίκη

Γενική άποψη (2011) από street View

Γενική άποψη
Πηγή :  https://thessarchitecture.wordpress.com


Διεύθυνση : Τσιμισκή 96 & Χρυσοστόμου Σμύρνης 22, Θεσσαλονίκη 

Επωνυμία : Μέγαρο Γ. Γραμματικού

Αρχιτεκτονική τάση : Εκλεκτικιστικό 

Χρόνος Κατασκευής : 1928 

Αρχιτέκτονας : Γ. Μαλάκης-Γ. Ζωγράφος 

Περιγραφή : 
Αξιόλογο εκλεκτικιστικό κτίριο με βάση, κορμό και στέψη. Κυρίαρχο στοιχείο η καμπυλωμένη διαμόρφωση της γωνίας της όψης στη συμβολή των οδών Τσιμισκή και Χρυσοστόμου Σμύρνης με τον τρούλο στην απόληξή της, στοιχείο που προσδίδει στο κτίριο μια επιβλητικότητα. Έντονη κατακορυφότητα με τις υψίκορμες εξωστόθυρες που επαναλαμβάνονται σε κάθε όροφο. Παρουσιάζει τριμερή οργάνωση των όψεων με κατακόρυφες συστοιχίες ανοιγμάτων, με έ,φαση στο κεντρικό τμήμα τους, όπου διαμορφώνονται τριπλά ανοίγματα και μεγαλύτεροι ορθογωνικοί εξώστες και εκατέρωθεν εξωστόθυρες με καμπυλωμένους εξώστες. Οι όψεις διέπονται από καθαρή γεωμετρία και συμμετρία και επαναληπτικότητα ορόφου, καθώς και ιδιαίτερο διάκοσμο με μπαλούστρες, ανάγλυφες ταινίες με γεωμετρικά και φυτικά μοτίβα, γεισίποδς, κιγκλιδώματα κλπ.. 
Στοιχεία Art Deco παρατηρούμε τόσο στους καμπυλωμένους εξώστες, όσο και σε εκείνους με το χτιστό στηθαίο στο οποίο παρεμβάλλεται μεταλλικό κιγκλίδωμα. Σε παλαιότερη φωτογραφία παρατηρούμε πως ο τρούλος καλύπτεται από κεραμίδια και έχει 2 τουλάχιστον παράθυρα.

Ιστορικά Λαογραφικά στοιχεία :  

Κτίστηκε το 1928, σε σχέδια των Μαλάκη-Ζωγράφου, για λογαριασμό του Γραμματικού. Στο ισόγειο στεγάστηκε η ποτοποϊια “Γραμματικού Ραξ” και το ζαχαροπλαστείο “Παρισινόν”.

Χαρακτηρίστηκε διατηρητέομε την απόφαση

ΥΜΑΘ  3428/30-09-2016   Φ.Ε.Κ. 229/ΑΑΠ/04-11-2016


Πηγές 
 
ΥΜΑΘ
https://thessarchitecture.wordpress.com
 





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου